Συνάντηση εργασίας με φορείς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη σταφίδα, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Αναπτυξιακή Ολυμπίας στα Κρέστενα μετά από πρόσκληση της εταιρείας, στα πλαίσια της υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος LEADER την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ..
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία του Διατοπικού Σχεδίου με θέμα «ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ- Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» που θα υλοποιήσει η εταιρεία μαζί με άλλες Αναπτυξιακές Εταιρείες της περιοχής παραγωγής κορινθιακής σταφίδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά),
Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι:
- να αναδειχθεί η ιστορία και η συμβολή της σταφίδας στην ανάπτυξη των περιοχών του σχεδίου,
- να αξιοποιηθεί το δυναμικό και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας,
- να ενταχθεί δυναμικά στην ταυτότητα των περιοχών,
- να διασυνδεθεί με τον τουρισμό
- και να τονωθεί το ηθικό των παραγωγών αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος, η καλλιέργεια του οποίου έχει ήδη ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Ηλίας Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και τα μέλη Ανδρέας Βαρώτσος, Κων/νος Κοροντζής , Μιχάλης Πλαστουργός, ο Διον. Τραμπαδώρος ιστορικός/οικονομολόγος ενώ εκ μέρους της ΑΝΟΛ ΑΕ ο Ν. Θεοφιλόπουλος, Δ/ντής, η Αν. Γκαβού οικονομολόγος, η Ολυμπία Ράλλη αρχιτέκτονας, ο Αν. Μιαούλης οικονομολόγος.
Παρευρέθηκε επίσης σε μέρος της εκδήλωσης και η κα Δ. Αυγερινοπούλου, υποψήφια βουλευτής.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι βασικές δράσεις του Διατοπικού Σχεδίου και ζητήθηκαν οι απόψεις του Ομίλου για το θέμα. Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Σταφίδας παρουσίασαν τους σκοπούς και τις δράσεις του Ομίλου και διαπιστώθηκε ότι το Σχέδιο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση πολλών στόχων του. Διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των φορέων ώστε αφενός μεν να σχεδιασθούν με σωστό και ρεαλιστικό τρόπο οι δράσεις του σχεδίου, αφετέρου δε να εμπλακούν τα μέλη του Ομίλου στην υλοποίηση του Σχεδίου για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του.
Βασικά συμπεράσματα της συνάντησης ήταν η ανάγκη στήριξης της παραγωγής της σταφίδας, της αναβάθμισης της ποιότητάς της, της ανάδειξης της μεγάλης διατροφικής της αξίας και η προώθηση ισχυρισμού υγείας για τη σταφίδα, η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του προιόντος για την ανάπτυξη του Νομού, η ένταξη των διαδρομών της σταφίδας στο τουριστικό προιόν του Νομού, η ανάληψη δράσεων στα σχολεία, η διοργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν τις διαδρομές της σταφίδας, την σιδηροδρομική σύνδεση Κατακόλου- Ολυμπίας, την γαστρονομία, την ιστορία της σταφίδας κλπ. Σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του σχεδίου στην καταγραφή και συλλογή πολύτιμων πηγών και αντικειμένων ώστε να διασωθούν και να αποτελέσουν μέρος του σχεδιαζόμενου μουσείου και ερευνητικού κέντρου της σταφίδας που αποτελεί στόχο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας.