Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η αναθεώρηση του Κανονισμού της Ε.Ε για τη μείωση των  εκπομπών φθοριούχων αερίων

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η αναθεώρηση του Κανονισμού της Ε.Ε για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων

Στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση του Κανονισμού για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρς Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Δεκεμβρίου.
Το ζήτημα της συνεδρίασης εκτιμήθηκε ως σημαντικό για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής καθώς, σε επίπεδο ΕΕ, τα φθοριούχα αέρια αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2,5 % των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas και ο Δημήτριος Δαλαβούρας, Μηχανολόγος Μηχανικός της Γενικής Ψυκτικής Α.Τ.Ε.Κ.Ε.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, τα φθοριούχα αέρια και οι ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου ενώ συγκαταλέγονται μεταξύ όσων διαθέτουν το χειρότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλές χιλιάδες φορές ισχυρότερο από εκείνο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Πρόκειται για αέρια που χρησιμοποιούνται σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως σε συσκευές ψύξης και κλιματισμού (π.χ. ψυγεία, κλιματιστικά), αλλά και στην παραγωγή χημικών προϊόντων, πχ. ως προωθητικό σε σπρέι για το άσθμα, καθώς και ως μονωτικά υλικά σε εξοπλισμό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή ως αφρώδη υλικά σε κτίρια ενώ εκπομπές προκύπτουν όταν τα αέρια παράγονται, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ή εξοπλισμό ή όταν τα τελευταία απορρίπτονται.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της, για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, τονίζοντας ότι η ταχεία μείωση των εκπομπών αυτών είναι συμπληρωματική των δράσεων για το διοξείδιο του άνθρακος και τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου και θεωρείται από μια από τις σημαντικές στρατηγικές για τη βραχυπρόθεσμη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και τη διατήρηση του στόχου της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από περιορισμούς και απαγορεύσεις στην παραγωγή και χρήση των φθοριούχων, καθώς στις 5 Οκτωβρίου 2023, επετεύχθη προσωρινή συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με ενισχυμένους κανόνες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών τέτοιων αερίων και ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (ΟΚΟ).

«Οι κανονισμοί που συμφωνήθηκαν αποτελούν συνέχεια της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ που έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τη χρήση και τις εκπομπές αυτών των αερίων. Η πρόταση αναθεωρημένου κανονισμού θα συμβάλει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 και στο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050»,

υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο ήταν εισηγητής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της ευρωβουλής, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και συμμετείχε στον τελικό πολιτικό τρίλογο για την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Φθοριούχα Αέρια, αναφέρθηκε στην φιλόδοξη αυτή συμφωνία, που είναι σύμφωνη με τους στόχους της ΕΕ για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη (REPowerEU).

Η συμφωνία προβλέπει τον στόχο για μηδενικούς υδροφθοράνθρακες (HFC) έως το 2050, συμπεριλαμβανομένης της τροχιάς μείωσης της ποσόστωσης κατανάλωσης της ΕΕ μεταξύ 2024- 2049.
Η σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης HFC στην ΕΕ, είναι ένα σαφές μήνυμα της αγοράς και θα ευθυγραμμίσει τους ενημερωμένους κανόνες με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία που θα εξασφαλίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης για τη χρήση φθοριούχων αερίων σε τομείς όπου είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό να στραφούν σε εναλλακτικές που δεν χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια, όπως οικιακή ψύξη, κλιματισμός, αντλίες θερμότητας αλλά και ιατρικοί εξοπλισμοί και εισπνεόμενα φάρμακα ενώ καλύπτει επίσης αυστηρούς όρους και προθεσμίες για τη χρήση φθοριούχων αερίων με υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη για την εξυπηρέτηση ή τη συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού.

Ακολούθως, οι φορείς και οι εκπρόσωποι των εταιριών που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής, ενημέρωσαν για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει στην παραγωγική τους διαδικασία ή προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν, με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, με την κα. Αυγερινοπούλου να κάνει λόγο για έναν κανονισμό-παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο, για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.