Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
H Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό στη Σουηδία και έχει βραβευτεί με το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» του ΟΗΕ, μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις σε επιστήμονες με σημαντική προσφορά στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία το 2009, ενώ το 2012 και το 2019 εξελέγη Βουλευτής Ν. Ηλείας. Στη Νέα Δημοκρατία έχει διατελέσει Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος δίπλα στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την κοινοβουλευτική της θητεία έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Με πολύ σημαντικό έργο σε διεθνές επίπεδο σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διεθνών οργανισμών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής για τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη, Πρόεδρος του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη», Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιωσίμου Αναπτύξεως της Μεσογείου Θαλάσσης του ΟΗΕ, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό στη Στοκχόλμη και Επικεφαλής για το Νερό της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.
Για το σημαντικό περιβαλλοντικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό της έργο της απονεμήθηκε το διεθνές Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» από τον ΟΗΕ, το Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις Διεθνείς Πρωτοβουλίες σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα, ενώ συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και στους «Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει λάβει τιμητική μνεία από το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, ενώ έχει λάβει «Ειδική Αναγνώριση» από το Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και το διεθνές Βραβείο «Άρτεμις» από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αποφοίτησε με άριστα (πρώτη τη τάξη) από την Νομική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε με υποτροφία σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Washington D.C., ενώ κατέχει Διδακτορικό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Columbia της Νέας Υόρκης. Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Yale, το Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής στο New York University, τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Διδάσκει Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών και Επενδύσεων, ενώ είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης. Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περιοδικά.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.
Κοινοβουλευτική και Πολιτική Δράση
Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εκλογική Περιφέρεια του Ν. Ηλείας από τον Ιούλιο 2019 και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων.
Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εκλογική Περιφέρεια του Ν. Ηλείας. Μάιος ως Ιούνιο 2012 και Ιούνιος 2012 ως Δεκέμβριο 2014.
- Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων. Εξέταση υποθέσεων περιβαλλοντικών παραβάσεων. Προτάσεις νομοθεσίας και περιβαλλοντικής πολιτικής. Ειδικά ζητήματα διαχείρισης του νερού. Συμμετοχή σε διεθνείς συνδιασκέψεις για το Περιβάλλον (United Nations Environment Assembly– UNEA 1) και τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC COP 19), καθώς και σε περιφερειακές, όπως συνεδριάσεις της Ένωσης για τη Μεσόγειο και η σύνοδος των Προέδρων των Επιτροπών Περιβάλλοντος των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Μέλος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρος κατά το Β΄ Θερινό Τμήμα 2014. Επεξεργασία νομοσχεδίων και διεθνών συμβάσεων, συνεντεύξεις Πρέσβεων, μελέτη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
- Μέλος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
- Μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.
- Μέλος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνηςκατά το Β΄ Θερινό Τμήμα 2013.
- Γραμματέας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής με Ολλανδία και Δανία.
- Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής με ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ.
- Μέλος της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση της καλλιέργειας των Γενετικά Μεταλλαγμένων Προϊόντων.
Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Οκτώβριος 2009 ως Απρίλιο 2012.
- Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
- Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
- Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με τη Μποτσουάνα και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας με την Αλβανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ιανουάριος 2011 ως Μάιο 2012.
Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Φεβρουάριος 2010 ως Ιανουάριο 2011.
Διεθνείς Θέσεις και Υποψηφιότητες
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (MCSD) της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τη Μεσόγειο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), Αθήνα. 2017 – 2019.
Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), Παρίσι. Απρίλιος 2018 2016 ως σήμερα. Μέλος της Επιτροπής από τον Μάρτιο 2016 ως σήμερα.
Εκπρόσωπος του ICC σε διεθνή fora, όπως σε επιτροπές της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC Standing Committee on Finance, UNFCCCStanding Committee on AdAdaptation), συντονισμός μεταξύ του ICC και των διεθνών φορέων για το νερό.
Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (GWPΟ), Στοκχόλμη. Δεκέμβριος 2016 ως σήμερα.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα, όπως το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), συμμετοχή σε διεθνείς συνδιασκέψεις, όπως η Περιβαλλοντική Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ (UNEA), το Συμβολή στην χάραξη της στρατηγικής Ανάπτυξης του GWP.
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού της Παγκόσμιας Συνεργασίας για το Νερό, Μέλος της Υποεπιτροπής για τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις Χρηματοδοτήσεις, μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων. Νοέμβριος 2015 ως σήμερα.
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού της Παγκόσμιας Συνεργασίας για το Νερό, Μέλος της Υποεπιτροπής για τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις Χρηματοδοτήσεις, μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων. Νοέμβριος 2015 ως σήμερα.
Πρόεδρος του Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD). Αθήνα. Οκτώβριος 2012 ως Νοέμβριο 2017.
Υποψήφια της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/UNEnvironment) και Γενικής Υπο-Γραμματέως του ΟΗΕ. Ναϊρόμπι. Δεκέμβριος 2015 ως Μάρτιο 2016.
Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για Θέματα των Ηνωμένων Εθνών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU). Μάρτιος 2014 ως Μάρτιο 2015.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού ενώπιον του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συμμετοχή σε διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Υποψήφια της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θέση της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/UN Environment) και Βοηθού Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ. Ιούνιος 2013.
Short CV
Dr. Dionysia-Theodora Avgerinopoulou, MP, is a leading politician in Environmental and Climate Law and Policy at the Mediterranean Region. She currently serves as the Chair of the Parliamentary Committee on Environmental Protection and a Member of the Hellenic Parliament. She has served as the Vice Chair of the Global Water Partnership Organization representing the Mediterranean Region and the Chair of the Circle of the Parliamentarians for Sustainable Development. In 2022, she was shortlisted by the UN as a candidate for the position of the Executive Director of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
Dr. Avgerinopoulou serves as the Chairperson of the Special Permanent Parliamentary Committee on Environmental Protection and the Subcommittee of the Watercourses of the Hellenic Parliament. Under this capacity, she has co-chaired the debates on several environmental and climate strategies, policies and legislation, including the first Climate Law of Greece, the Law establishing the first Greek Agency on Nature, Environment and Climate Change, and the National Strategy on Biodiversity and the National Plan for the Energy and Climate. She also participates at the parliamentary and governmental delegations of the most important environmental and climate meetings, such as the UNFCCC COPs, the CBD COPs, the UNEAs, and the UN HLPPs, helping mainstreaming, among others, the gender and climate agenda. Dionysia’s innovative work focuses on the one hand on fostering science, technology and innovation for the solution of environmental and climate issues, and on the other hand on climate finance. For instance, she is the first politician in Greece to introduce the climate finance and the ESG concept in the public debate. She works constantly on the climate-water-food-energy nexus; the decarbonization and just transition; the electrification of shipping from RES; the development of alternative fuels for transportation; the prevention and response to natural and anthropogenic emergencies; the biodiversity protection; the promotion of reforestation; knowledge management; the environmental and climate dimensions of agriculture, including both mitigation and adaptation; the sustainable tourism; the efficient waste management and the development of a circular economy; the empowerment of the enforcement mechanisms of Environmental Law; the support of innovative technologies for earth applications, including space technologies and DAC innovations; the promotion of renewable energy sources; the further participation of women at COPs, since women can act as an immense force for change by leading their communities and the world towards a more sustainable future.
Dionysia has held several other important parliamentary positions on the international level. For instance, she has served as the first Chairperson of the Standing Committee for the UN Affairs of the Inter-Parliamentary Union, in Geneva, Switzerland, where she had joined the team for the deliberations between the IPU and the UN regarding the adoption of the SDGs. Dionysia participates in a series of other parliamentary networks on climate and the environment, including the Climate Parliament and the Network of Women Ministers and Leaders for the Environment.
On the regional level, Dr. Avgerinopoulou has served as the Chairperson of the Circle of the Mediterranean Parliamentarians on Sustainable Development (COMPSUD). Leading a dynamic network of Parliamentarians, members of the Environment Committees of twenty-six countries around the Mediterranean Sea, Dionysia-Theodora placed particular emphasis on efforts for the de-pollution of the Mediterranean, the combat against marine litter, and especially micro-plastics; she actively promoted sustainable education, north – south and south-sough cooperation and technology transfer, while she raised awareness on common issues that the Mediterranean countries share, such as the slow onset events due to climate change, including coastal erosion and natural disasters, most prominently wildfires. Her efforts in the Mediterranean Region were also focused on the refugee crisis, where she developed a project along with COMPSUD, in order to mitigate the environmental impacts of the refugee issue, facilitate the sustainable use of natural resources, and offer further humanitarian assistance.
She has also served as the Vice-Chair for the Mediterranean Commission on Sustainable Development of UNEP/MAP. As Vice-Chair, she has reviewed the Mid-Term Strategy of UNEP/MAP for the protection of the Marine Environment and the Coastal Region of the Mediterranean; reviewed sustainable development projects within the Mediterranean Region, including projects on biodiversity; reviewed reports on the Good Environmental Status of the Mediterranean; provided assistance to the Contracting Parties in meeting their obligations under Articles 4 and 10 of the Barcelona Convention, and under the “Protocol concerning Specially Protected Areas and Biological Diversity in the Mediterranean”, and implementing the “Strategic Action Programme for the Conservation of Biological Diversity in the Mediterranean Region”.
In addition, she stands at the forefront for scaling up the climate ambition in the Mediterranean region, including the acceleration of the use of renewable sources of energy, while she is working on promoting sustainable and smart cities in the region, as well as the “green ports” and the “green islands”, a flagship initiative led by Greece as part of the NDCs of the country. In parallel, she has led parliamentary dialogues along with Members of the European Parliament and Members of the other EU Parliaments especially on the issues of biodiversity protection, reforestation and forest fire prevention on both a multilateral and a bilateral level.
Due to her successful work on the regional field, she was elected as the regional representative and then as the Vice-Chair of the Steering Committee of the Global Water Partnership Organization (GWPO) in Stockholm, Sweden. As the Vice-Chair, Dionysia promoted further the concept of the integrated water resources management, while she worked along with the representatives of the UN Water, the World Bank, and the founding States and sponsors of GWPO. She co-led the global dialogue on the valuation of water, and she mainstreamed even further the climate dimension in the water management principles, techniques and projects of the GWPO. She supported the participation of Youth and Women on the Climate and Water agenda of GWPO and the human rights agenda regarding to access to healthy and adequate water, including the gender dimension.
Dr. Avgerinopoulou was, also, elected as the Head of Water of the Energy and Environment Committee of the International Chamber of Commerce (ICC) in Paris, France, while she was appointed as Head of the Environment and Energy Commission of the International Chamber of Commerce in Greece. In these capacities, Dionysia participated in a series of UNFCCC COPs and SBs meetings and contributed in shaping the positions of the ICC regarding energy and environmental issues that relate to the business community worldwide, such as the Global Compact for the Environment, the Just Transition Framework and the Global Constitution of the Environment.
Dionysia-Theodora is an attorney-at-law by profession. She has previously worked, among others, at the Legal Service of the European Commission in Brussels, Belgium, the Permanent Mission of the European Union at the United Nations in New York, U.S.A., the Center on Environmental and Land Use Law of the New York University School of Law in New York, the Yale Center for Environmental Law and Policy and the Yale Law School in New Haven, C.T., U.S.A.
Dionysia received a first Degree in Law (LL.B.) from the Faculty of Law of the National and Kapodestrian University of Athens, Greece, with Hons., and an LL.M. in International Legal Studies from Georgetown University Law Center in Washington, D.C. with Distinction. She also holds a Doctorate Degree in International Environmental Law (J.S.D.) from Columbia University School of Law in New York, NY., focusing on the integration of science, including climate science, in international lawmaking processes and the Global Environmental Governance, including climate governance and the Global Environmental Administrative Law. Dionysia is the author of several academic articles and a book on International and European Environmental and Climate Law. She teaches Public International Law, International Environmental Law, European Environmental Law, Law of Sustainable Development, Climate Change Law and Energy Law.
Dr. Avgerinopoulou has been elected as a Young Global Leader of the World Economic Forum for her leadership in environmental protection. She has received the “Green Star” Award by UNEP/OCHA/Green Cross International for her efforts in preventing and responding to environmental emergencies. She was also selected among the “40Under40” of the EU, namely among the most distinguished 40 leaders of the European Union under the age of 40. She also received a Special Congressional Recognition for her “outstanding efforts and invaluable contributions on behalf of Hellenic Students and the environment” and the Global Citizenship Award for Leadership in Assisting Humanity by Orphans International Worldwide in 2010. Last but not least, she is the recipient of the international Goddess Artemis Award by the Euro-American Women’s Council for her contribution to transatlantic cooperation between the U.S. and the EU on environmental and climate change issues.
She speaks Greek, English, French, German and Spanish. She is the mother of one young boy.