Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce – World Business Organization – https://iccwbo.org/), εκπροσωπώντας περί τα έξι εκατομμύρια επιχειρήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, συμμετείχε στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (High Level Political Forum – HLPF) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, που θα έλαβε χώρα τον Ιούλιο 2018 στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το θέμα του φετινού φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη ήταν η «Μετάβαση προς Βιώσιμες και Ανθεκτικές Κοινωνίες” ενώ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ρόλο των Παγκόσμιων Στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Goals – SDGs) Νο. 6, 7, 11, 12, 15 και 17, καθώς και το πλαίσιο χρηματοδότησής τους. Στις συζητήσεις συμμετείχε η πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών, καθώς και των κρατών σε υπουργικό επίπεδο. Το Φόρουμ προέβη σε απολογισμό της παγκόσμιας κοινότητας ως προς την επίτευξη αυτών των στόχων ως σήμερα και έθεσε σχέδια δράσης για σειρά ενεργειακών, περιβαλλοντικών, κλιματικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια του HLPL, τo ICC, μεταξύ άλλων, διοργάνωσε το πλέον επιτυχημένο Sustainable Development Goal Business Forum. Η ηγεσία του ICC θεωρείται ζωτικής σημασίας μιας και ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των Παγκόσμιων Στόχων Βιωσιμότητας και της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι από το ICC αποτελεί τον μοναδικό παγκόσμιο επιχειρηματικό οργανισμό στον οποίο έχει χορηγηθεί Καθεστώς Παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να έχουν άμεσο λόγο στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για το SDG Business Forum μπορείτε να βρείτε σε: https://www.sdgbusinessforum.org/.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του HLPF, το ICC κατέθεσε «Αναφορά του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιωσιμότητας» («ICC SDG Report – Business Action for Sustainable and Resilient Societies») με προτάσεις που προέρχονται από την εμπειρία των επιχειρήσεων και βοηθούν στην επίτευξη των Στόχων. Στη σύνταξη της «Αναφοράς» συμμετείχε άμεσα και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή μέσω της Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.iccwbo.gr), Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία εστίασε στην βιώσιμη διαχείριση των υδάτων από τις επιχειρήσεις, όπως προτάσσει ο Παγκόσμιος Στόχος Βιωσιμότητας Νο. 6. Η Αναφορά είναι διαθέσιμη σε: https://iccwbo.org/publication/business-action-sustainable-resilient-societies/.