Δ. Αυγερινοπούλου: Δυσάρεστα Νέα Επιφύλαξε η Χθεσινή Συνάντηση Στον ΕΛΓΑ

Δ. Αυγερινοπούλου: Δυσάρεστα Νέα Επιφύλαξε η Χθεσινή Συνάντηση Στον ΕΛΓΑ

«Έχασαν» χωρίς… αντίδραση τα χρήματα των ελαιοπαραγωγών

*Η Ε.Ε. «ΕΚΟΨΕ» ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΤΟΥ 2013 ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

*ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο Φ. ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΗ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΜ. ΤΟΜΑΤΑΣ – ΣΤΑΦΙΔΑΣ

“Δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις για την ακαρπία του 2013 που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή του Νομού μας. Και αυτό γιατί παρά την ελπίδα που διατηρούσαν αναρίθμητοι αγρότες μας η Ε.Ε. με την απίστευτη ολιγωρία των κυβερνητικών παραγόντων που δεν αντέδρασαν «έκοψε» από τις αναμενόμενες πληρωμές!…”

Αυτό δήλωσε χθες η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, το Γραφείο της οποίας έθεσε άμεσα το σχετικό ερώτημα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του για τα αγροτικά προβλήματα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Ο κ. Κουρεμπές, επιβεβαίωσε δυστυχώς την υποψία ότι τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες για την ακαρπία εκείνης της περιόδου, χάνονται οριστικά αφού η Ε.Ε. τα θεώρησε μεγάλα, γι’ αυτό και αποφάσισε να μην προχωρήσει στην καταβολή τους! Η δε Κυβέρνηση η οποία είχε ήδη ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια για την απάντηση της Κομισιόν δεν απάντησε καθόλου στην αρνητική απόφαση της Κομισιόν, έκρυβε δε την αλήθεια από τους αγρότες, δηλώνοντάς τους επί δύο χρόνια ότι τα χρήματα είχαν έρθει, αλλά δεν διανέμονται λόγω κωλύματος στο Υπουργείο Οικονομικών!

Να σημειωθεί ότι η Δρ.  Αυγερινοπούλου ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα και είχε πραγματοποιήσει  και κατά τις προηγούμενες εβδομάδες συνάντηση με τον κ. Κουρεμπέ για το ίδιο θέμα, με την πρωτοβουλία του κ.κ. Πλαστουργού, Χαραλαμπόπουλου από το Κάστρο Κυλλήνης, Χατζόπουλου από το Κλαδέο Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων εκπροσώπων αγροτών από το Νομό μας. Υπήρξε δε άμεση η αντίδρασή της και ζητήθηκε η επίσημη απόφαση από την Κομισιόν, όπως και τα υπόλοιπα έγγραφα-επιστολές κ.λπ. προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέσω των ΠΣΕΑ και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί τώρα το πρόβλημα. Προς αυτό το σκοπό πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Βουλευτή Ν.Δ. Φ. Αραμπατζή και τον Βουλευτή Ν.Δ. Γιώργο Στύλιο, Τομεάρχη και Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικού αντιστοίχως της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος των τομεαρχών της και της Δρος Αυγερινοπούλου δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένα τόσα εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων για τους Ηλείους αγρότες και θα διεκδικήσουν εκ νέου τις αποζημιώσεις, όταν σε λίγους μήνες έρθουν στην Κυβέρνηση.

ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Στην χθεσινή συνάντηση εξ άλλου ετέθη από το Γραφείο της Δρος Αυγερινοπούλου και το ζήτημα των συχνών καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας εξ αιτίας των αιφνιδιαστικών καιρικών αλλαγών, με σκοπό ο ΕΛΓΑ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις χωρίς καθυστερήσεις ή… χαμένες αποζημιώσεις, όπως συνέβη με τα ελαιόδεντρα και τις ζημιές του 2013. Έργα ενεργητικής προστασίας έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αλλά στη Ηλεία δεν έχουν ληφθεί παρά ελάχιστα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών μας. Η δε Κυβέρνηση εγκατέλειψε πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας το οποίο είχε ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία το 2014 για τον Νομό Ηλείας.

Εδώ αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι γίνεται προσπάθεια εφαρμογής σε πρώτη φάση ενός αντιχαλαζικού προγράμματος με την ανάλογη οικονομική στήριξη και την συνεργασία της Περιφέρειας όμως απ’ ότι φαίνεται τούτο δεν αρκεί…

Η κα Αυγερινοπούλου μάλιστα σε δήλωσή της επισημαίνει την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού Οργανισμού των Αγροτών, αφού στηρίζεται ακόμη σε απαρχαιωμένο νομοθετικό καθεστώς που υιοθετήθηκε το 1950 (!). Η Νέα Δημοκρατία εξ άλλου, επεξεργάζεται όλες τις δομικές αλλαγές για τον ΕΛΓΑ όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ, ώστε αυτός να λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ των αγροτών και ευεργετικά πάνω στην αγροτική παραγωγή του τόπου.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΜΑΤΑ

Όσον αφορά στη βιομηχανική τομάτα και την σταφίδα, ο κ. Κουρεμπές, παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας αγροτών, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και Ηλείων βουλευτών, δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα βγουν τα πορίσματα των ελεγκτών για τις ζημιές από τις πλημμύρες στην τομάτα και τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει διαδικασία αποζημιώσεων.

Τέλος για την σταφίδα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι η πληρωμή θα γίνει βάση της απόδοσης της τελευταίας τριετίας σε συνδυασμό με την εκτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει σε κάθε ζώνη, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις ζημιές του 2016 στο ίδιο προϊόν, πρόσθεσε ότι θα κληθούν μέσα σε ένα μήνα οι παραγωγοί μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών από τον ΕΛΓΑ να κάνουν της αίτησή τους.        

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.