Συνάντηση Αυγερινοπούλου με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, για το λάδι

Συνάντηση Αυγερινοπούλου με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, για το λάδι

Συνάντηση εργασίας είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, και τους συνεργάτες του, παρουσία της Υφυπουργού Οικονομικών, κα Αικατερίνη Στεργίου Παπανάτσιου, για το φλέγον ζήτημα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετέφερε στον Υπουργό την σοβαρότατη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νομό Ηλείας μετά από την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής σε μεγάλο ποσοστό τόσο από το δάκο όσο και από το γλοιοσπόριο, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής και αιτήθηκε το Υπουργείο να προβεί σε σειρά ενεργειών, ώστε αφενός να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγή για τη ζημία τους φέτος, αλλά και να προστατευθούν από ανάλογη ζημία στο μέλλον. Η Δρ. Αυγερινοπούλου συγκεκριμένα ζήτησε:

  • πρόβλεψη αποζημίωσης προς τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημίες από τον δάκο, το γλοιοσπόριο και τις κλιματικές αλλαγές είτε από εθνικούς πόρους, μέσω του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, είτε από Ευρωπαϊκούς πόρους, τους οποίους θα πρέπει να αιτηθεί ο Υπουργός και κατά το Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες,
  • αίτηση προς την Κομισιόν για πρόσθετα κονδύλια για τη γεωργική παραγωγή της χώρας μας, ώστε η γεωργική παραγωγή να προσαρμοστεί καλύτερα στις κλιματικές αλλαγές (special adaptation fund for agriculture in Greece),
  • νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι προκηρύξεις και ο διαγωνισμός για την δακοκτονία να ολοκληρώνονται εγκαίρως κατά τα επόμενα χρόνια και να μην υπάρχουν πάλι αντίστοιχες καθυστερήσεις, καθώς επίσης και αύξηση των κονδυλίων για το δάκο και
  • έρευνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση για το γλοιοσπόριο, ώστε να προβούν ενημερωμένοι πλέον οι ελαιοπαραγωγοί στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την κα Αυγερινοπούλου ότι πράγματι θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες, ενώ δεν δεσμεύτηκε επί του παρόντος για παροχή αποζημίωσης είτε από Ευρωπαϊκά είτε από εθνικά κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, ενημέρωσε ότι κατά την διυπουργική σύσκεψη που έλαβε χώρα μεταξύ του ιδίου και του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Χαρίση, κατέληξαν σε κείμενο νομοθετικής ρύθμισης η οποία ευελπιστούν να βελτιώσει το πλαίσιο της δακοκτονίας, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις την επόμενη χρονιά, παρόλα αυτά, το ζήτημα δεν φαίνεται να έχει ρυθμιστεί πλήρως, εναπόκειται δε ιδίως στις Περιφέρειες η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας

Περαιτέρω, η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημερώθηκε και για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες σε περιοχές της Κρήτης υπό του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, με βάση το οποίο θα παρακολουθείται ο δάκος με ηλεκτρονική μέτρηση. Η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε, αν το πρόγραμμα επιτύχει στην πιλοτική του εφαρμογή φέτος, την εφαρμογή του και στο Ν. Ηλείας για την επόμενη χρονιά, καθώς φαίνεται να έχει πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Συνάντηση με Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μπαγινέτα

Η Δρ. Αυγερινοπούλου σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί για το φλέγον ζήτημα της στήριξης των ελαιοπαραγωγών με τον κ. Μπαγινέτα, Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.