Δήλωση της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δήλωση της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3Η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  δίνοντας μέσα από δράσεις και ενημερώσεις την ευκαιρία να αναδειχθούν τα καθημερινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και  παράλληλα δε να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη κοινωνία και να την κινητοποιήσει ώστε να γίνει κατανοητό ότι η διαφορά δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στους 7 ανθρώπους αντιμετωπίζει πρόβλημα με αναπηρία. Η δε Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, έχει υπογραφεί σε πάνω από 168 χώρες και έχει τεθεί σε ισχύ πριν από μια δεκαετία.

            Στην Ελλάδα, το άρθρο 21 του Συντάγματος ρητά ορίζει ότι: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας». Κατά την συνταγματική αυτή υποχρέωση, το κράτος ενώ θα έπρεπε να είναι αρωγός και συμπαραστάτης, σύμφωνα με την ως άνω νομοθετική του δέσμευση, απέναντι στους πολίτες του που αντιμετωπίζουν μια αναπηρία, παρόλα αυτά δεν έχει εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα ώστε η καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να είναι λειτουργική και άνετη, όπως τις αναγκαίες υποδομές για την ομαλή πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία τους.

            Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή μέρα, που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, δίνουμε το ηχηρό μήνυμα της ισότιμης κοινωνικής ένταξης   και της ελεύθερης δράσης των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

            Καθημερινά όμως, στηρίζω τις δράσεις που γίνονται μέσα από ομάδες, συλλόγους, ειδικά σχολεία προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να είναι πλήρως ενταγμένα και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην εργασία. Στο προσεχές διάστημα, με προσωπική μου χορηγία, διοργανώνω σε συνεργασία με δασκάλους, σεμινάρια όπου άτομα με ειδικές ανάγκες θα ενημερώνονται, δωρεάν για τον αθλητισμό και την αυτοάμυνα.

            Δεν είναι οι διαφορές που μας χωρίζουν από τα άτομα με αναπηρία αλλά είναι οι ομοιότητες που μας ενώνουν ώστε να ζούμε, όλοι μαζί, σε μια  καλύτερη και ανθρώπινη κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.