ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ : Πρόταση Προγράμματος για Θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ : Πρόταση Προγράμματος για Θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση προγράμματος που κατέθεσε η κ. Αυγερινοπούλου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το θέμα της φετινής ημέρας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση με σύνθημα:

 «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναπνέουμε, αλλά μπορούμε να δράσουμε για (να βελτιώσουμε) τη ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε».

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 θα παροτρύνει τις κυβερνήσεις, τις βιομηχανίες, τη κοινωνία των πολιτών και τα άτομα, ώστε να εξερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα παγκοσμίως.

H Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα από τα πρωτοπόρα πολιτικά κόμμα σε ζητήματα περιβάλλοντος. Αναφέρω ότι το Ελληνικό Σύνταγμα, εμπνεύσεως Κων/νου Καραμανλή, το οποίο υιοθετήθηκε το 1975,αποτελεί το πρώτο από όλα τα Ευρωπαϊκά Συντάγματα το οποίο περιείχε διάταξη – το άρθρο 24 Σ –για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ η Νέα Δημοκρατία ίδρυσε το πρώτο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, και συνέβαλε ώστε η χώρα μας να φιλοξενεί την έδρα του μόνου διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί στην Ελλάδα, δηλαδή του Μεσογειακού Πλάνου Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) με έδρα την Αθήνα. Ο νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διατελέσει τόσο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όσο και Τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος. Ως αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος που διετέλεσα στο πλάι του, έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που σε λίγο θα έχει έναν πρωθυπουργό που θα γνωρίζει σε τέτοιο βάθος, αλλά και θα νοιάζεται πραγματικά για τα θέματα περιβάλλοντος.

Η Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος κινούνται τα τελευταία χρόνια σε συμφωνία με τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.

 Αυτοί είναι οι βασικοί περιβαλλοντικοί, ενεργειακοί και κοινωνικοί μας στόχοι. 14 από τους 17 στόχους αναφέρονται στο περιβάλλον. Οι στόχοι πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο από το κεντρικό κράτος, αλλά και τοπικά, από όλα τα επίπεδα διοίκησης, και από την Περιφέρεια και από τους Δήμους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Στόχος 17 του ΟΗΕ που επιτάσσει συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις, για να πετύχουμε τους άλλους 16 στόχους.

Το ρητό του OHE, γνωστό σε όλους, είναι το «Thinkglobally, actlocally» (σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά.) Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ. Μετά από τις σπουδές μου στο Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος, την εργασία μου στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέστρεψα στην Ελλάδα για να βοηθήσω τη  χώρα μου και την Ηλεία μας μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 εργαζόμενη επί ένα χρόνο εθελοντικά, και μετά το 2009, ενώ εργαζόμουν και σπούδαζα στο Παν/μιο Columbia στις ΗΠΑ, επέστρεψα με πρόσκληση του κ. Καραμανλή ως Βουλευτής Επικρατείας. Στη Βουλή ανέλαβα την προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, ενώ στην παράταξή μας διετέλεσα Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος. Εξελέγην δε Πρόεδρος όλων των βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τους οποίους και φιλοξένησα την Ηλεία, ενώ έλαβα το βραβείο Άρτεμις από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών και το Πράσινο Αστέρι του ΟΗΕ για την συμβολή μου στη πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών παγκοσμίως. Στην Ηλεία φιλοξένησα και το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ και σε γενικές γραμμές, όποιες διεθνείς διασυνδέσεις έχω, τις αξιοποιώ πάντα προς όφελος της πατρίδας μου και της Ηλείας.

Εντός του καλοκαιριού, και μετά τις Εθνικές Εκλογές, θα φιλοξενήσω στην Ηλεία σπουδαίους  ξένους επενδυτές από τον κύκλο των νέων ηγετών του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (YoungGlobalLeaders, WorldEconomicForum) στο οποίο ανήκω, οι οποίοι θα διερευνήσουν τις πιθανότητες επενδύσεων στο νομό μας, όσον αφορά σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και βιώσιμου τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης. Αυτοί οι νέοι σε ηλικία επενδυτές, όπως και εγώ, πιστεύουμε στις υπεύθυνες κοινωνικά και περιβαλλοντικά επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι, με τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά σωστές, υπεύθυνες επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον πραγματικά και τα κράτη και τις κοινωνίες να πάνε μπροστά.

Ο Νομός Ηλείας είναι κατάλληλος για να δεχτεί επενδύσεις βιωσίμου αναπτύξεως. Ευρισκόμενος στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτει ένα από τα πλέον πλούσια φυσικά περιβάλλοντα σε βιοποικιλότητα, την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ελλάδας και τοπία υψηλής αισθητικής αξίας, τα οποία φιλοξενούν μερικά από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα όμως έχουν υποστεί πιέσεις λόγω των κλιματικών αλλαγών, των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, της εγκατάλειψής τους και της έλλειψης πόρων για την συντήρησή τους και την ανάδειξή τους. Ο δικός μου στόχος, το δικό μου σχέδιο για την Ηλεία , είναι να κατευθύνω επενδυτές και πόρους από τα εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή ταμεία προς την Ηλεία και να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου, την κοινωνία των πολιτών και την επιχειρηματική κοινότητα του Ν. Ηλείας, να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια για τον τόπο μας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια δεδομένα που συχνά αποτελούν ύλη διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και σπανιότερα φτάνουν στον εθνικό ή τον τοπικό τύπο. Οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη κατά τα τελευταία χρόνια δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και βιώσιμες επενδύσεις. Επί παραδείγματι, οι G8, δηλαδή οι 8 χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είπαν ότι το 30% των διεθνών επενδύσεών τους θα το αφιερώσουν στις βιώσιμες επενδύσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 200 δις για επενδύσεις προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ΓΓ ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να δοθούν 75 τρις για το κλίμα. Ενώ σημαντικές εταιρίες ενώθηκαν σε μια πρωτοβουλία με την ονομασία Action 100+ δημιουργώντας ένα ταμείο με περίπου 32 τρις δολάρια για επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλουν στην μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, η ΕΕ έχει δεσμεύσει τουλάχιστον το 20% των επενδύσεών της προς τα Κράτη Μέλη γι’ αυτούς τους τομείς. Το συνολικό ποσοστό των επενδύσεων μπορεί να αγγίξει και το 30% το συνολικού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων μέχρι το 2020 σε επενδυτικούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους μπορούν να αγγίξουν τα 500 δις. Για τις ενεργειακές υποδομές θα δοθούν 873 εκατ. ευρώ ως το 2020 και 981 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση, τα κτήρια, την τηλεπαραγωγή και την τηλεθέρμανση και για τα έξυπνα δίκτυα. Θα δοθούν 2,6 δις ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία σε τεχνολογίες χαμηλών τιμών άνθρακα. Θα δοθούν 2 δις μέσα από το Horizon 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το ποσό να ενδέχεται να αγγίξει, αν χρειαστεί, τα 3 δις.

Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα μάτια της και να αναζητήσει ενεργά αυτές τις επενδύσεις και να λάβει και τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται, ώστε να φτιάξει τις υποδομές της και να δημιουργήσει νέες, πράσινες, θέσεις εργασίας. Για το Νομό Ηλείας αυτή την προσπάθεια την έχω ήδη ξεκινήσει και θα την εντείνω εγώ.

Η επερχόμενη σε λίγες εβδομάδες Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει το κατάλληλο σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Θα απλοποιήσει και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και τη γραφειοκρατία, ώστε να ολοκληρώνονται έργα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει στόχο την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και τη χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογίας προς αυτό το σκοπό. Ένας από τους στόχους της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Ηλείας πρέπει να είναι η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Με την αύξηση των φωτοβολταϊκών, της γεωθερμίας που διαθέτουμε, με μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα, και πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο μεταξύ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων η Ηλεία μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομη.

Θα επενδύσουμε σε φωτισμούς πόλεων και χωριών σε οδικά δίκτυα και πλατείες, αλλά και απομακρυσμένων κτηνοτροφικών, γεωργικών και τουριστικών εγκαταστάσεων με φωτοβολταϊκά. Θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, ώστε όλες οι οικογένειες που επιθυμούν να ευεργετηθούν από το πρόγραμμα και να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας. Θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια που ταλαιπωρεί και στην Ηλεία του 2019 πολλά νοικοκυριά. Θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά όλα τα δημόσια κτήρια. Στο Νομό Ηλείας θα εισηγηθώ νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και πρασινίσματος των πόλεων, καθώς και πράσινες στέγες με φυτά και φωτοβολταϊκά με χρηματοδότηση και από το Πράσινο Ταμείο. Οι πόλεις μας πρέπει να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις» με νέα υλικά, με νέες διαδρομές νερού και ρύθμιση του κλίματος, με καθαριότητα, με νέα φιλοσοφία για την διαχείριση αποβλήτων. Για τα απόβλητα, η ιεραρχία είναι μία και απαρέγκλιτη – πρώτα η μη δημιουργία αποβλήτων με αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων μας, μετά η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, ο διαχωρισμός στην πηγή και η ενεργειακή αξιοποίηση τελευταία. Στην Ηλεία οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να σέβονται αυτή την προτεραιότητα και να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο διαχείρισης. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει και η απορρύπανση ρυπασμένων περιοχών των οποίων η διαχείριση βρίσκεται στα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος, όπως το “Ποτόκι”.  Μία άλλη περιβαλλοντική παράβαση διαδραματίζεται κάθε μέρα στο νομό Ηλείας με την διαχείριση των αδέσποτων. Οι έξυπνες πόλεις πρέπει να έχουν καταφύγια ζώων και να διασφαλίζουν το νερό και την υγείας τους και να έχουν και δρόμους και περάσματα ασφαλή για τα ζώα. Η Ολυμπία Οδός πρέπει να ολοκληρωθεί πάραυτα και να γίνουν βελτιώσεις και σε όλο το οδικό δίκτυο, γιατί εκτός εν δυνάμει από όλους εμάς,, τα ζώα γίνονται καθημερινά θύματα της ανυπαρξίας του οδικού δικτύου.

Η διαχείριση των ζώων βέβαια είναι και θέμα παιδείας. Και η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι στο κέντρο και της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δικής μου. Έχω δε ήδη δρομολογήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη βιώσιμη διαχείριση υδάτων την Αμαλιάδα και την Ανδρίτσαινα, όσο και ένα προπτυχιακό πρόγραμμα για management βιώσιμου τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία. Θα ενισχύσουμε δε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Θα οργανώσουμε την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας μέσω της συστημικής προσέγγισης των μεγάλης κλίμακας συστημάτων. Θα ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς χάρτες, διορθώνοντας όμως τα λάθη και τη δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια κατά των πολιτών. Όσον αφορά στο Νομό Ηλείας, έχουν γίνει πολλά λάθη στους δασικούς χάρτες τα οποία θα διορθωθούν. Επίσης, θα εκσυγχρονιστούν τα πολεοδομικά και χωροταξικά δεδομένα, καθώς και οι ζώνες ανάπτυξης και δόμησης. Η ΖΟΕ που επιτάσσει τουριστικές περιοχές μας να παραμείνουν αγροτικές, ενώ είναι δίπλα στη θάλασσα θα πρέπει να καταργηθεί, και νομικά καθεστώτα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή την προστασία της carreta – carreta, θα αντικατασταθούν, ώστε να προσφέρουν δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους νομούς και σε όλες τις περιοχές της Ηλείας. Έτσι και η βιοποικιλότητα θα προστατευτεί και ο άνθρωπος θα επιβιώσει.

Θα επενδύσουμε στο βιώσιμο τουρισμό με σύγχρονα, οικολογικά και ενεργειακά ουδέτερα καταλύματα, και ειδικότερα για την Ηλεία θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ιαματικό τουρισμό και την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, σε όλο το τόξο του Νομού μας, από το Κουνουπέλι ως τον Καϊάφα.

Θα προστατεύσουμε και θα θεραπεύσουμε τα πληγωμένα οικοσυστήματά μας. Με κονδύλια από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, θα εντάξουμε σπουδαία οικοσυστήματα σε προγράμματα υποστήριξης, όπως τους καταρράκτες και το φαράγγι της Νέδας, τους καταρράκτες της Νεμούτας, το Κοτύχι, τις αλυκές των Λεχαινών, τη λίμνη του Καϊάφα, τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, τη λίμνη Μουριάς και τον επαναπλημμυρισμό της, την ακτογραμμή της Ηλείας και τα εδάφη της που διαβρώνονται. Έχω ήδη καταθέσει πρόταση προγράμματος στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Ηλεία και Αχαΐα, και έχω προτείνει να ενταχθούν σε προγράμματα LIFE πολλά από τα ανωτέρω οικοσυστήματα. Η προστασία της βιοποικιλότητας και της χερσαίας και της θαλάσσιας είναι πρωτεύουσας σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο του κυνηγίου εκ νέου και κατ’ αίτηση από τους κυνηγούς.

Στην Ηλεία, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης του φυσικού, αγροτικού και αστικού περιβάλλοντος που έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Θα αξιοποιήσουμε τις μελέτες που έγιναν για το Νομό μας μετά τις πυρκαγιές, ώστε να ενισχύσουμε τους ορεινούς όγκους που καταστράφηκαν μετά τις πυρκαγιές και τον ντόπιο πληθυσμό. Πρέπει ακόμα να γίνει επανεκτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος, σήμερα 12 χρόνια μετά, και να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος, αλλά και σε επενδύσεις για την προάσπισή του και την ανθεκτικότητά του σε μελλοντικές φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στους φορείς που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία (πυροσβεστική, αστυνομία, δασαρχείο, δήμους, περιφέρεια κ.α.) και θα ενισχύσουμε τις εθελοντικές ομάδες επιφυλακής και πυρόσβεσης. Θα ενισχύσουμε με προγράμματα τα κτήριά μας από επερχόμενους σεισμούς, κυρίως τα σχολεία μας, ενώ θα εισηγηθώ να περάσουμε ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να θωρακίσουν το σπίτι τους έναντι σεισμών, πλημμυρών κα. Θα προασπίσουμε και τις καλλιέργειές μας και εν γένει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από επερχόμενες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως ανεμοστρόβιλους, χαλάζι, υψηλές θερμοκρασίες, λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ενεργητικής προστασίας για τις καλλιέργειες και θα εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δυσμενή για την παραγωγή κλιματικά δεδομένα και στις ανάγκες του αγρότη (προσαρμογή – adaptation.). Στη αγροτική παραγωγή θα ενισχύσουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, τις νέες καλλιέργειες, τον αγροτουρισμό και τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα. Ενώ ιδιαίτερη μέριμνά μας θα είναι η απονιτροποίηση, η λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων, η αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, ώστε να μην χάνεται νερό, και νέες καλλιέργειες, όπως αεροπονία, αλλά και η προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών μας και των ειδών μας. Θα προστατευτούν παραδοσιακά προϊόντα και είδη, όπως τα άλογα Ανδραβίδας και Πηνείας. Θα αντιμετωπιστούν οι ασθένειες των φυτών

Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στο νομό Ηλείας είναι πρώτιστης σημασίας. Τόσο οι λίμνες, Καϊάφα και Πηνειού, όσο και οι ποταμοί και τα φράγματα, αλλά κυρίως το πόσιμο νερό και οι εγκαταστάσεις για το νερό σε χωριά και πόλεις μας, απαιτούν έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και από την Περιφέρεια και το Κράτος, αλλά και από τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς πόρους που προαναφέραμε.

Στη συνέχεια θα σας παρακαλούσα για ερωτήσεις, αλλά και υποδείξεις και συμπληρώσεις, αυτών των πρώτων γραμμών για το πρόγραμμα που ακούσατε, το οποίο αναφέρεται μόνο στις γενικές του γραμμές και όχι στο σύνολό του. Το κείμενο θα βγει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα θα παρουσιάσω το εκτεταμένο πρόγραμμα για το Νομό Ηλείας για τα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλίματος στο Νομό μας, μαζί με τον καθ. Αραβώση και Σύμβουλο του Προέδρου της ΝΔ για το περιβάλλον. Σας καλώ να είστε εκεί».

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.