Στην προσέλκυση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών επενδύσεων αναφέρθηκε η Δρ. Αυγερινοπούλου σε Ομιλία της στην Ολομέλεια

Στην προσέλκυση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών επενδύσεων αναφέρθηκε η Δρ. Αυγερινοπούλου σε Ομιλία της στην Ολομέλεια

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» και έδωσε έμφαση στην προσέλκυση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών επενδύσεων που χρειάζονται στη χώρα μας.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς θα μου επιτρέψετε να χαιρετίσω τη σύγκλιση των κομμάτων και την αποτελεσματική ηγεσία του ίδιου του κυρίου Πρωθυπουργού για την επίτευξη της συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Ήταν ένα δικαίωμα που για πολλά χρόνια αδικαιολόγητα τους αποστερούσαμε. Ελπίζουμε τώρα, οι Έλληνες της διασποράς να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα και βέβαια, καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να πάρουν και το θάρρος από το σημερινό νομοσχέδιο που συζητάμε και να επενδύσουν και πάλι στην πατρίδα μας.

Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η υιοθέτησή του συγκαταλέγεται ανάμεσα στις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να προσελκύσουμε και να υλοποιήσουμε νέες επενδύσεις στη χώρα μας, μετά από μια επενδυτική έρημο την οποία περάσαμε κατά τα τελευταία χρόνια.

Με το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία οργάνωσης, όχι μόνο της επενδυτικής προσπάθειας, αλλά και της ίδιας της κυβερνητικής λειτουργίας, όπως για παράδειγμα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια. Αυτά είναι απαραίτητα εργαλεία για την επαναχάραξη νέων ζωνών, πιο ορθολογικών οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας οι οποίες είναι εγκλωβισμένες σε παλαιότερες ζωνοποιήσεις, που αναπαράγουν αναχρονιστικά μοντέλα ανάπτυξης, όπως συμβαίνει και στον νομό Ηλείας, τα εργαλεία αυτά είναι πανάκεια. Για τον νομό μας, σημαντική είναι και η ενεργοποίηση των ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης, του άρθρου 130 του παρόντος νομοσχεδίου. Σημαντικό συνεπώς, τμήμα του νομοσχεδίου είναι το μέρος που ρυθμίζει όρους και προϋποθέσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τη διαχείριση και τον έλεγχο των αναπτυξιακών εργαλείων αυτού.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση στη συνέχεια του ουσιαστικού μέρους του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας. Με αυτό, η Ελλάδα θα ανέβει βαθμίδες στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας, που τώρα βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Βασικοί άξονες του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων και οι περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες και βιώσιμες επενδύσεις, οι επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές, οι οποίες θα προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία, θα ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών έναντι των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσουν τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πάραυτα να υιοθετήσουμε νομοθεσία, η οποία να προάγει μια περιβαλλοντικά και κλιματικά βιώσιμη χρηματοπιστωτική και τραπεζική αγορά και να διασφαλίζει τον θετικό ρόλο των επενδυτών στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η Ελλάδα βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργού κάνει σταθερά βήματα για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ηγεσίας, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, για την υλοποίηση της νέας πράσινης συμφωνίας για την Ευρώπη, που υιοθετήθηκε την 10η Σεπτεμβρίου του 2019.

 Ακόμα, θα πρέπει η χώρα μας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις γνωστοποιήσεις, σχετικά με τις αειφόρες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας και την τροποποίηση της οδηγίας 2016/2341. Ο κανονισμός αυτός επιβάλλει τη γνωστοποίηση στους επενδυτές περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων καλής διακυβέρνησης σε κάθε σχεδιαζόμενη επένδυση, καθώς και την υποχρέωση της ανάλυσης του περιβαλλοντικού και κλιματικού ρίσκου πριν γίνει μια επένδυση. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα στην προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι παγκοσμίως προωθούν την περιβαλλοντική και κλιματική ατζέντα και θα κάνει ακόμα περισσότερο ελκυστική τη χώρα μας στους συγκεκριμένους επενδυτές. Επίσης, ο Κανονισμός μαζί με μια άλλη δέσμη σχετικών νομοθετημάτων, θα πρέπει να ενσωματωθεί το συντομότερο δυνατό στην ελληνική έννομη τάξη και μαζί με το παρόν νομοσχέδιο θα δημιουργήσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για το είδος των επενδύσεων που πραγματικά θέλουμε στη χώρα μας. Για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που πραγματικά θέλουμε.

Ευχαριστώ πολύ.»

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.