Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του δικαστικού σώματος

Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του δικαστικού σώματος

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για ισχυροποίηση των θεσμών εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση του δικαστικού σώματος.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου με τον κ. Υπουργό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την απονομή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη εντός και εκτός ΕΕ, κυρίως τις περιπτώσεις κρατών στα οποία λειτουργούν αυτοτελή περιβαλλοντικά δικαστήρια, όπως το Environmental Court της Νέας Ζηλανδίας, ή μεμονωμένοι περιβαλλοντικοί δικαστές. Η δε ανάγκη για περιβαλλοντικούς δικαστές και την εκπαίδευση γύρω από τις περιβαλλοντικές επιστήμες και το δίκαιο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από όργανα όπως ο ΟΗΕ. Η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι ο δικαστικός κλάδος θα πρέπει να ακολουθήσει την εξέλιξη αυτή.

Στην Ελλάδα,  δείγμα της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των περιβαλλοντικών δικαστών είναι και το ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξετάζει περιβαλλοντικές υποθέσεις. Αντίστοιχα, όμως, τμήματα ή μεμονωμένοι λειτουργοί θα πρέπει να λειτουργούν σε όλες τις δικαιοδοσίες. Θα πρέπει συμπληρωματικά αφενός να μελετηθεί ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της δικαιοσύνης για να ανταποκριθεί και στις ανάγκες της αποτελεσματικής περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ άμεσα θα μπορούσαν να διοργανωθούν σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των δικαστών.

Ο κ. Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συζήτηση και θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.