Άμεσα να προχωρήσει η Ελλάδα στην προσέλκυση περιβαλλοντικών και υπεύθυνων επενδύσεων το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Άμεσα να προχωρήσει η Ελλάδα στην προσέλκυση περιβαλλοντικών και υπεύθυνων επενδύσεων το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Με δύο ειδικές συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου για τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και υπεύθυνες επενδύσεις ολοκληρώθηκε τη Παρασκευή ο πρώτος θεματικός κύκλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία στόχευσε στην διερεύνηση και την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών του χρηματοοικονομικού τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας με νέα εργαλεία, τόσο χρηματοοικονομικά όσο και νομοθετικά, να προωθήσει περαιτέρω επενδύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης «Περιβαλλοντικές, Κλιματικές και Υπεύθυνες Επενδύσεις» και «Προς ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα» με τη συμμετοχή διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών εκπροσώπων. Τη Συνεδρίαση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας και απέδωσε θερμά συγχαρητήρια στο Προεδρείο της Επιτροπής για τη διοργάνωση της συνεδρίασης. Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υφυπουργός Οικονομικών, Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Alain Deckers, Επικεφαλής Εταιρικής Αναφοράς της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG FISMA), Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Sean Kidney, Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Bonds Initiative, Ελένη Χοϊδά, Υπεύθυνη Δημόσιας Πολιτικής της ShareAction, Αντώνης Μπαρτζώκας, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Διευθυντής Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ελένη Κανέλλη, Επικεφαλής Συμβουλευτικής του Accountancy Europe, Philippe Zaouati, Εκτελεστικός Διευθυντής της Mirova, Τατιάνα Δερμάτη, Υπεύθυνη του Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Παναγιώτης Τουρναβίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, δε, οι κ.κ. Θεοδώρα Αντωνακάκη, Επιστημονική Γραμματέας της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Νατάσα Στάμου, Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ν.Π.Δ.Δ.), Κωνσταντίνα Πασσαλάρη, Γενική Διευθύντρια της Partner KKS Advisors, Παναγιώτα Μπιζούμη, Σύμβουλος Βιώσιμης Χρηματοδότησης στο Χρηματιστήριο Αξιών  Αθηνών, Αθανασία Φάγκρα και Αγγελική Μπούρα, Μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τη βούληση της Κυβέρνησης για άμβλυνση των επενδυτικών δυσκολιών και προσέλκυση πράσινων επενδύσεων μετέφεραν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πραγματοποιούμε μία «πράσινη» επενδυτική επανάσταση στην Ελλάδα», ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος με χρηματοπιστωτικά εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα (green bonds) και τα πράσινα δάνεια (green loans). Ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε, με τη σειρά του, τα μέλη της Επιτροπής ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τη κεφαλαιαγορά θα περιλαμβάνονται ρήτρες για τη «πράσινη χρηματοδότηση», καθώς πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η προώθηση του «green budgeting» και προς την κατεύθυνση αυτή παροτρύνονται αντιστοίχως οι τράπεζες και η κεφαλαιαγορά. Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην «επανάσταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές».

Από την πλευρά του, ο κ. Alain Decker αναφέρθηκε στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υποβολή εκθέσεων, τον ενισχυμένο ρόλο του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια της δίκαιης μετάβασης και τα δέκα μέτρα για καλύτερη ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων καλής διακυβέρνησης (ESG) για την πιστοληπτική ικανότητα. Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι «πρώτη φορά στον κόσμο τοποθετούνται κριτήρια με όρους πράσινης ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία (EU Green Deal) και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το στίγμα των επενδυτικών φορέων και των τραπεζών μετέφεραν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Bonds Initiative, κ. Sean Kidney, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mirova (εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 δισ. € υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων), κ. Philippe Zaouati, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, η Υπεύθυνη του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κα Τατιάνα Δερμάτη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Συν.Π.Ε., κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης. Κοινό σημείο των εισηγήσεών τους ήταν η σημασία των πράσινων επενδύσεων, η ανάγκη επαναπροσανατολισμού των κεφαλαιακών ροών προς τις βιώσιμες επενδύσεις, η δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού και κανονιστικού περιβάλλοντος, τα πράσινα ομόλογα, ενώ ο κ. Kidney, ειδικότερα, πρότεινε την έκδοση πράσινου ελληνικού ομολόγου.

Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, η κα Ελένη Χοϊδά, Υπεύθυνη Πολιτικής της ShareAction, αναφέρθηκε στο συνεχώς εξελισσόμενο Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις υπεύθυνες επενδύσεις στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης και του μετοχικού ακτιβισμού ως μέρος του Sustainable Investment Strategy, και τον ρόλο των θεσμικών επενδυτών για τις χρηματοδοτήσεις διατηρήσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Η κα Ελένη Κανέλλη, Επικεφαλής της Accountancy Europe, μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φοροτεχνικών και λογιστών, μετέφερε ότι «η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι στρατηγική προτεραιότητα» και μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ανοίγεται ο «δρόμος» στους λογιστές να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και να μειώσουν αφενός το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αφετέρου το κοινωνικό κόστος. Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Διευθυντής Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ανέφερε ότι ως Συμβούλιο προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σαν τον ασφαλέστερο τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και εκτιμήσεων του ρίσκου. Στόχος της χώρας μας είναι άμεσα να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και όπως επισήμανε και ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στοχεύει σε «πράσινες» επενδύσεις σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λόγω του ενδιαφέροντος των εισηγήσεων θα βγουν πρακτικά αυτού του κύκλου των συνεδριάσεων.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.