Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Θέλουμε να γίνει το Πάτρα – Πύργος και να γίνει γρήγορα» η διαβεβαίωση προς την κα Αυγερινοπούλου στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Θέλουμε να γίνει το Πάτρα – Πύργος και να γίνει γρήγορα» η διαβεβαίωση προς την κα Αυγερινοπούλου στις Βρυξέλλες

«Θέλουμε να γίνει το Πάτρα – Πύργος, είναι έργο σημαντικό και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας, ώστε οι διαδικασίες να κυλήσουν γρήγορα. Το έργο θα έχει όλη την προσοχή μας και την άμεση ανταπόκρισή μας, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος» ήταν η ρητή διαβεβαίωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτή Ν. Ηλείας, Ν.Δ.. Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετέβη στις Βρυξέλλες, ιδίοις εξόδοις, ώστε να θέσει την ανθρώπινη διάσταση, την οπτική των πολιτών του Ν. Ηλείας, στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμπλέκονται με τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση του έργου «Πάτρα – Πύργος» με σκοπό να αποσπάσει τη δέσμευση των χειριστών της υπόθεσης εκ μέρους της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα θέσουν το έργο υψηλά ανάμεσα στις προτεραιότητές τους.

Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε εξ αρχής ότι μιλά εκ μέρους των πολιτών της Ηλείας ως εκλεγμένη Βουλευτής του Νομού και εκφράζει την αγωνία των συμπολιτών της για την έγκαιρη συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου «Πάτρα- Πύργος» μετά από την πολυετή πλέον καθυστέρηση του έργου. Τα δεκάδες θύματα, με τον υψηλό φόρο αίματος στο δρόμο, οι ημιτελείς προσπάθειες κατασκευής του, η παρεμπόδιση της τουριστικής ανάπτυξης, των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και της πρόσβασης προς την Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κομισιόν.

«Η ολοκλήρωση του Πάτρα-Πύργος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας για τον Ν. Ηλείας. Ούτε εγώ η ίδια θα ήμουν εδώ για να σας μιλάω τώρα, αν δεν είχα Άγιο με το μέρος μου», είπε χαρακτηριστικά η κα Βουλευτής προς τα μέλη της ΕΕ, «καθώς είχα τροχαίο ατύχημα στον δρόμο αυτό άνευ υπαιτιότητας του οδηγού του οχήματός μας. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να γίνεται ο δρόμος θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων συμπολιτών μου και άλλων διερχομένων χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο. Ο δρόμος πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα! Ζητώ την ουσιαστική συνδρομή σας. Ζητώ να συντονίσετε τις νομικές σας υπηρεσίες με τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών και να βρείτε άμεσα μια βιώσιμη και σύννομη με το εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο λύση, ώστε το έργο να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν άλλες νομικές καθυστερήσεις. Θεωρώ όποιον λειτουργήσει με σκοπό να φέρει και άλλες καθυστερήσεις και προσκόμματα στην πραγματοποίηση αυτού του ζωτικού έργου για τον τόπο μας, ως συμπεριφερόμενο εναντίον του δημοσίου συμφέροντος της χώρας μου, του τόπου μου και των συμπατριωτών μου».

Τα μέλη της μικτής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποδέχτηκαν την κα Βουλευτή στα Γραφεία της Κομισιόν –  εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης – ευχαρίστησαν από καρδιάς την κα Αυγερινοπούλου για την εκ μέρους της πληροφόρηση της σπουδαιότητας του ζητήματος από την πλευρά των πολιτών, δήλωσαν ότι θορυβήθηκαν με τις ανησυχητικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει η περαιτέρω καθυστέρηση του έργου για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών και ότι θα θέσουν το έργο στην άμεση προτεραιότητά τους. «Εμείς θέλουμε να γίνει το έργο. Είναι έργο βιώσιμο και βασική υποδομή για την Ελλάδα. Θα μας βρείτε συμπαραστάτες» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.  

«Είμαι ευχαριστημένη από τις συναντήσεις μου σήμερα» δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου. «Νιώθω ικανοποίηση που μπορώ τόσο στο εθνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Ενωσιακό επίπεδο να προωθώ τις υποθέσεις του Νομού μου.  Θα κάνω ό,τι περνά και δεν περνά από το χέρι μου να λυθεί αυτό το θέμα.»

Συναντήσεις και στο Γραφείο της Επιτρόπου Adina Vălean για τις μεταφορές για τον Νομό Ηλείας – Ολυμπία Οδός, τρένο, λιμένες, αεροδρόμιο ενόψει της αναθεώρησης του χάρτη μεταφορών της χώρας

Η κα Αυγερινοπούλου, εκτός από το μικτό κλιμάκιο, πραγματοποίησε υψηλόβαθμες συναντήσεις με επικεφαλής τομέων μεταφορών στο Γραφείο της Επιτρόπου Vălean.  Η κα Βουλευτής έθεσε το μεγάλο ζήτημα του Νομού ως Νομού με περιορισμένη πρόσβαση λόγω της έλλειψης σύγχρονων υποδομών μεταφορών και ζήτησε την επιμέλεια της κας Επιτρόπου, μαζί με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, για την Ηλεία. Έθεσε, κατ’ αρχάς, το θέμα της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού με την κατασκευή του Πάτρα – Πύργος, αλλά και την πραγματοποίηση ουσιαστικών βελτιώσεων στο Πύργος – Καλό Νερό, ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις του έργου και απέσπασε τη διαβεβαίωση εκ μέρους του Cabinet της Επιτρόπου, ότι θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν, ώστε να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους για την  έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Η κα Αυγερινοπούλου έθεσε το θέμα του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, την εκ νέου λειτουργία της γραμμής, την επέκταση του προαστιακού, την ενίσχυση των υποδομών των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης και την επέκταση και επαναλειτουργία του αεροδρομίου Επιταλίου. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν διαβεβαιώσαν την κα Αυγερινοπούλου ότι όντως είναι μια καλή χρονική στιγμή για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, καθώς βρισκόμαστε ενόψει της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Μεταφορών που θα ολοκληρωθεί προς την άνοιξη του 2021 και τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να υποβάλουν εκ νέου σχέδια και αιτήματα για τις υποδομές μεταφορών. Αυτός ο επανασχεδιασμός θα επηρεάσει και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και τα ποσά που θα κατανεμηθούν από το Ταμείο Συνοχής προς τις Περιφέρειες.

«Είμαι σαφώς ευχαριστημένη» δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου μετά το πέρας της συνάντησης. «Έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου από τις καθυστερήσεις του Πάτρα-Πύργος, αλλά και έμαθα ότι εμείς οι Ηλείοι, με κατάλληλη συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Περιφέρειά μας, μπορούμε εκ νέου να θέσουμε αιτήματα χρόνων για τις υποδομές μεταφορών μας στα οποία δε βρίσκαμε ανταπόκριση. Η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού χάρτη μεταφορών ίσως είναι μια ευκαιρία για εμάς να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Πρέπει να εργαστούμε πολύ και να εργαστούμε συντονισμένα.»

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.