Αυγερινοπούλου: Μάτι, Μάνη, Κύθηρα: Γίναμε μάρτυρες του απόλυτου κυνισμού! | Λόγια που σοκάρουν και διάλογοι που δεν περίμενες ποτέ να ακούσεις

Αυγερινοπούλου: Μάτι, Μάνη, Κύθηρα: Γίναμε μάρτυρες του απόλυτου κυνισμού! | Λόγια που σοκάρουν και διάλογοι που δεν περίμενες ποτέ να ακούσεις

 

Με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από την τραγωδία στο Μάτι και τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η Δρ. Δ. Θ. Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην διαχείριση των πυρκαγιών και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και των παραλείψεων που οδήγησαν στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και στα Κύθηρα και τη Μάνη, ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή της στους συγγενείς των θανούντων και ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως και την απόδοση ευθυνών.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ποια ηλεκτροκίνηση μιλάμε; Για ποια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή για ποια προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μιλάμε, όταν όποιες προσπάθειες και να κάνουμε εμείς εδώ, άλλοι με μία κίνηση τις μηδενίζουν; Αυτές τις ημέρες γίναμε όλοι αθέλητα ακροατές ανήκουστων διαλόγων που περιέχουν απειλές και εκβιασμούς προς το πρόσωπο του εντεταλμένου πραγματογνώμονα για την ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Οι διάλογοι περιέχουν παραδοχή τέλεσης εγκλημάτων. Γίνεται αναφορά σε απόπειρα συγκάλυψης ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών και υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Καταγράφεται ότι συντελέστηκε με πρόθεση παρεμπόδισης της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών στη Μάνη και τα Κύθηρα, καθώς για λόγους ιδίου συμφέροντος δεν εστάλησαν εγκαίρως εναέρια μέσα, παρ’ ότι επτά ήταν διαθέσιμα. Υπάρχουν διάλογοι που, αν ισχύουν, σοκάρουν και λόγια που δεν περίμενες ποτέ να ακούσεις.

Ο κ. Ματθαιόπουλος, τέως Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως εκφραστής του απόλυτου κυνισμού μας προσγειώνει σε μία ζοφερή πραγματικότητα, όπου η καλή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, το ήθος, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και, βέβαια, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο.

Εγώ προέρχομαι από μία πυρόπληκτη περιοχή. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα ακόμα η πυρκαγιά καίει μέσα μας. Ξέρουμε πώς νοιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και πώς νιώθουν κυρίως ακούγοντας αυτούς τους τελευταίους διαλόγους. Υπάρχει ηθική και νομική υποχρέωση πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης των ευθυνών στους υπαίτιους για το Μάτι, τη Μάνη, τα Κύθηρα, στη μνήμη όσων αδόκητα έφυγαν, για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την ίδια την ασφάλεια της χώρας, για να έχει νόημα και το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε εδώ σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ.»

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.