Ομιλία Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021

Ομιλία Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Η Δρ. Αυγερινοπούλου έλαβε το λόγο και επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι ο πλέον πράσινος, ψηφιακός, κοινωνικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών με την Κυβέρνηση να συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε δε η κα Βουλευτής για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού και εξήρε το «πρασίνισμα του προϋπολογισμού».

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας είναι ο πλέον πράσινος και ψηφιακός, κοινωνικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Είναι επίσης -και πρέπει να είναι- ευέλικτος, καθώς συνυπολογίζει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Οι αστάθμητοι αυτοί παράγοντες συνδέονται με τον χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς και με τυχόν γεωπολιτικές προκλήσεις και με φυσικές καταστροφές λόγω της προϊούσας κλιματικής αλλαγής, με απροσδιόριστες τις οικονομικές ανάγκες αποκατάστασης.

Επαρκή  κονδύλια για τη δημόσια υγεία

Η Κυβέρνηση έως σήμερα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία, σύνεση και επάρκεια την οικονομική, κλιματική και υγειονομική κρίση και συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις σχετικές δαπάνες, ιδίως και πρωτίστως για την υγεία. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επαρκή κονδύλια τόσο για την περίθαλψη, όσο και για τον εμβολιασμό έναντι της COVID 19, που θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Η Κυβέρνηση πράττοντας σωστά αφενός έχει αφιερώσει άνω των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ των οποίων τα 7,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν και εντός του 2021, αφετέρου έχει φροντίσει να διαθέτει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ακόμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί η ευκαιρία να στηριχτούν νέες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα. Την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία, που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Νέες προοπτικές θα δώσουν και τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το νέο ΕΣΠΑ. Η εμπιστοσύνη που εκφράζεται διεθνώς για τη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα να αντλήσουμε νέους πόρους από τη διεθνή αγορά, όπως μέσα από τα κρατικά ομόλογα, ενώ θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε και στην έκδοση ενός κρατικού πράσινου κλιματικού ομολόγου. Ήδη άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, το έχουν πράξει με επιτυχία. Ομοίως μπορούμε να το πετύχουμε και εμείς.

«Πρασίνισμα» του προϋπολογισμού

Είναι δε η πρώτη φορά που κείμενο προϋπολογισμού ενσωματώνει στα οικονομικά μεγέθη του την περιβαλλοντική διάσταση, υποκείμενο στην άσκηση του λεγόμενου «green budgeting» ή αλλιώς του «πρασινίσματος του προϋπολογισμού». Εναρμονίζει τις δημοσιονομικές πολιτικές όλων των τομέων της δημόσιας διοίκησης με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο αυτή η πρακτική για τη συνοχή των τομεακών πολιτικών και για την οριζόντια ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων σε όλους τους τομείς της δημόσιας δράσης, καθώς και για την επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Η χώρα μας συνεπώς στην πράξη αποδεικνύει την ηγεσία της σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσφάτως δε και με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε και πέτυχε τη δέσμευση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος ως το 2030 άνω του 55%. Στο ίδιο πλαίσιο ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει φορολογικά και άλλα επενδυτικά κίνητρα για επενδύσεις περιβαλλοντικές, ενεργειακές και κλιματικές, καθώς επίσης και για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με στόχο μεταξύ άλλων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος. Πρόσθετα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα μέσα και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις περιοχές που στηρίζουν την απολιγνιτοποίηση.

Κοινωνικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού με στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη – Προοπτικές απασχόλησης

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από έντονα κοινωνικό χαρακτήρα. Πρόκειται πράγματι για έναν κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό, ο οποίος παρέχει τα μέσα στήριξης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυξάνει τα βασικά και κοινωνικά επιδόματα, αυξάνει τη συμβολή του κράτους στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και μειώνει τη φορολογία. Στηρίζει με αυτόν τον τρόπο την πραγματική οικονομία και κάθε πολίτη ξεχωριστά και δημιουργεί προοπτικές απασχόλησης για όσους δεν έχουν εργασία και κυρίως για τους νέους μας.

Πλαίσιο για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – «Ομπρέλα» Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Ηλεία, έναν νόμο με υψηλό ποσοστό ανεργίας το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο ανάμεσα στις γυναίκες και τους νέους, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το νέο φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση και να προσελκύσουμε στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή μας. Ομοίως, θα αξιοποιήσουμε και τις διακρατικές συμφωνίες που έκλεισε η Κυβέρνηση. Αναφέρω παραδειγματικά ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης της συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων δημιουργούμε μία ομπρέλα πανεπιστημίων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, για να προσελκύσουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής στον νομό μας, περισσότερους διδάσκοντες και φοιτητές και να ενισχύσουμε τόσο την τοπική οικονομία, όσο και την ίδια την πνευματική δημιουργία, τόπο έμπνευσης της οποίας αποτελούσε πάντα και αποτελεί ακόμα και σήμερα η Ηλεία και η Ολυμπία.

Κλείνοντας, από την Ηλεία στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας: Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας κανείς δεν πρέπει να λείπει. Είναι σημαντική η συμβολή του καθενός από εμάς. Έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην κυβέρνηση σταθερότητας που έχουμε ενώπιόν μας ας αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αυτή η Κυβέρνηση μας προσφέρει. Ας αξιοποιήσουμε το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και τις νέες χρηματοδοτήσεις και ας συμβάλουμε ο καθένας από εμάς, όπως μπορούμε, στην ανάπτυξη της χώρας μας γιατί η Ελλάδα το αξίζει.

Με αυτές τις σκέψεις υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2021.

Ευχαριστώ πολύ».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.