“Green budgeting” ή άλλως “πρασίνισμα του προϋπολογισμού” για πρώτη φορά

Νέα πνοή στην περιβαλλοντική προστασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις περιβαλλοντικές και υπεύθυνες επενδύσεις δίνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2021 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που ενσωματώνεται με συστημικό τρόπο η περιβαλλοντική διάσταση στα οικονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού όλων των Υπουργείων οριζοντίως και επιτυγχάνεται η αναμόρφωσή του μέσω του «green budgeting» ή αλλιώς του «πρασινίσματος του προϋπολογισμού».

Η πρωτοβουλία για το «πρασίνισμα των προϋπολογισμών» ξεκίνησε στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2017 με τη δημιουργία σχετικού δικτύου συνεργασίας κρατών, στο οποίο η χώρα μας προσχώρησε για πρώτη φορά τον Φλεβάρη του 2020.  Το «green budgeting» έχει στόχο την εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών όλων των τομέων δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προστασίας του περιβάλλοντος. Συνιστά ένα απαραίτητο εργαλείο για την συνοχή των τομεακών πολιτικών και την οριζόντια ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων σε όλους τους τομείς της δημόσιας δράσης, καθώς και για την επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας. Περαιτέρω, κάθε κονδύλι του Προϋπολογισμού πρέπει να αξιολογείται ως προς το ανθρακικό αποτύπωμα που θα αφήνει στο περιβάλλον και αν το επιβαρύνει δυσανάλογα, θα πρέπει να αναλαμβάνονται διορθωτικές δράσεις.  Ουσιώδες στοιχείο αποτελεί η κατεύθυνση που δίνεται στη Διοίκηση, ώστε οι δημόσιες χρηματοροές να στηρίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα έργα και δράσεις και όχι να αντιπαλεύονται αυτούς τους σκοπούς.

Το «πρασίνισμα» του προϋπολογισμού προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιτρέπει την ανασυγκρότηση της οικονομίας μετά την πανδημία της COVID-19 για μια πιο πράσινη και καλύτερα προσαρμοσμένη στις προκλήσεις Ελλάδα.

Πρόσθετα κονδύλια για την στήριξη της «Πράσινης Οικονομίας» θα είναι διαθέσιμα και μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ μειώνει κονδύλια τα οποία αντιτίθενται ευθέως αυτών των στόχων.

Επιπροσθέτως, ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την πράσινη, κυκλική οικονομία, όπως φορολογικά και άλλα επενδυτικά κίνητρα για επενδύσεις σε σχέση με περιβαλλοντικές, ενεργειακές και κλιματικές υποδομές, καθώς και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών με σκοπό, μεταξύ άλλων, την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος. Πράσινη και ψηφιακή είναι τα δύο νέα πρόσημα της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας. Έτσι, η χώρα μας αναδεικνύεται και στην πράξη ηγέτιδα στην πράσινη οικονομία και στην κοινωνία της γνώσης.

Προσφάτως δε με Επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα μας υποστήριξε και επέτυχε την δέσμευση των Κρατών Μελών της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος σε ποσοστό άνω του 55% έως το 2030. Αυτός ο πράσινος προϋπολογισμός είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την στήριξη αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας διάσωσης της γης και του ανθρώπου από τις υγειονομικές κρίσεις, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.