Αυγερινοπούλου : Σύσκεψη Λιβανού με Βουλευτές ΝΔ για την σταφίδα

Αυγερινοπούλου : Σύσκεψη Λιβανού με Βουλευτές ΝΔ για την σταφίδα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, τον Υφυπουργό, κ. Γεώργιο Στύλιο, και τους βουλευτές της Ν.Δ. από τους Νομούς που έχουν μεταξύ των κύριων αγροτικών προϊόντων τους τη σταφίδα.

 

Κοινό μέλημα όλων ήταν η στήριξη του παραδοσιακού αυτού προϊόντος της χώρας μας, της σταφίδας με την μεγάλη διατροφική αξία, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «μαύρος χρυσός», καθώς έχει στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και την εθνική οικονομία σε πολλές κρίσιμες περιόδους. Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός δήλωσαν ότι οι παραγωγοί της σταφίδας θα έχουν την στήριξη του Υπουργείου. Κονδύλια προς τους παραγωγούς ήδη παρέχονται ως σήμερα, αλλά και επί βεβαιώσεως της μείωσης του τζίρου τους, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID-19, θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί σταφίδας, όπως συμβαίνει ακριβώς και για παραγωγούς άλλων προϊόντων ως σήμερα.

 

Η κα Αυγερινοπούλου μετέφερε στον Υπουργό την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί στο Νομό Ηλείας, λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης της σταφίδας, αλλά  και λόγω της καταστροφής του προϊόντος τους από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την παραγωγή στον νομό και ως εκ τούτου ζήτησε την περαιτέρω στήριξη του Υπουργείου.

Έθεσε, επίσης, στο τραπέζι το δυσανάλογο ύψος του κόστους των αγροεφοδίων, μεταξύ των οποίων το αγροτικό πετρέλαιο και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να καταστεί η παραγωγή της σταφίδας, αλλά και των λοιπών αγροτικών προϊόντων, προσφορότερη και πλέον βιώσιμη για τους παραγωγούς. Έθεσε, ακόμη, και το ζήτημα της στήριξης των σταφιδοπαραγωγών από νέα και πρόσθετα κονδύλια της ΚΑΠ, όπως μέσα από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, ενώ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα των αγροτών, με την στήριξη της δημιουργίας νέων μεταποιητικών μονάδων στον Νομό, αλλά και ενίσχυσης των εξαγωγών του προϊόντος σε τρίτες χώρες.

Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Υπουργό να επισκεφτεί τον Νομό για να συζητήσει και ο ίδιος, από κοντά, με τους αγρότες, τα προβλήματα του τομέα.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.