Αυγερινοπούλου: Oμιλήτρια στην εκδήλωση του Ελληνο-Φινλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών

Αυγερινοπούλου: Oμιλήτρια στην εκδήλωση του Ελληνο-Φινλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών

Πολύτιμη η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας για την προστασία των δασών

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς (ICC) και του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas), Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην εκδήλωση του Ελληνο-Φιλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση και η συζήτηση επί των βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης των δασών και των καινοτόμων ιδεών που προωθούν τη βιώσιμη δασοκομία.

Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε, στην ομιλία της, ότι η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των δασών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ιδίως μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Αναφέρθηκε στην εμβληματική στρατηγική της Ε.Ε. για τα δάση με ορίζοντα το 2030, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της πολυλειτουργικότητας των δασών της Ε.Ε. και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δασοκόμοι, αλλά και στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ειδική αναφορά πραγματοποίησε και στον περιβαλλοντικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και την εμβληματική επένδυση για την Πάρνηθα που στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Στην ομιλία της, η κα Αυγερινοπούλου εξήρε την ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα καλής νομοθέτησης και πολιτικών, αλλά και βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και μοντέλων για την αναγέννηση του δασικού κεφαλαίου, την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την επίτευξη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών.  Εστίασε, ακόμη, ιδιαίτερα και στην συμβολή της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για να επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση των δασών και να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Αναφορά πραγματοποίησε και στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα σε έργα αναδάσωσης.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπεύθυνη του Φιλανδικού Κέντρου Δασών, κα Leskinen, ο Διευθυντής Δασών της Κεντρικής Ένωσης Αγροτικών Παραγωγών και Ιδιοκτητών Δασών, κ. Mäki-Hakola και η Διευθύντρια Δασών της Φιλανδικής Ομοσπονδίας Δασικών Βιομηχανιών, κα Karoliina Niem.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.