Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την επιστροφή του «Θραύσματος Fagan» στην Ελλάδα

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την επιστροφή του «Θραύσματος Fagan» στην Ελλάδα

Η κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσε:

«Σήμερα επέστρεψε στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το «Θραύσμα Fagan», τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο. Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, για τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι, όμως, και σπουδαία βάση για τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και την αποκατάσταση της ακεραιότητας του συνόλου των πολιτιστικών αγαθών της χώρας. Η προσωπική επιμέλεια του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδωσε τα δέοντα, ενώ οι ενέργειες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη, και των συνεργατών του Υπουργείου κατέστησαν εφικτή την σημερινή ημέρα.

Η Κυβέρνηση της Σικελίας έχει την πρόθεση να αλλάξει τη νομοθεσία της, ώστε το «θραύσμα Fagan», τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες, να έλθει επ’ αορίστου στη χώρα μας. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για το δίκαιο αίτημα της διεκδίκησης όλων των τμημάτων ελληνικών κτιρίων και μνημείων που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Με την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, οικοδομείται ένα momentum για την επιτυχή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Τα κράτη με πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο θα πρέπει από κοινού να αναπτύξουμε δράσεις για τον επαναπατρισμό των τμημάτων των πολιτιστικών μας μνημείων με στόχο την αποκατάσταση της ακεραιότητας των πολιτιστικών αγαθών και τη διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα πολύτιμα θραύσματα θα πρέπει να βρίσκονται προς έκθεση εκεί που τα όρισαν οι δημιουργοί τους. Αποτελούν δε ζωτικό μέρος της ερμηνείας του μνημείου και της ιστορίας.

Προ ολίγου επικοινώνησα και με τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, τον οποίο και συνεχάρη για το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του μνημείου και της σύνδεσης του θραύσματος με τα άλλα κομμάτια».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.