Συγχαρητήρια της Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής προς το ΥΠΕΝ για την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» και την προστασία της βιοποικιλότητας

Συγχαρητήρια της Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής προς το ΥΠΕΝ για την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» και την προστασία της βιοποικιλότητας

Τα θερμά της συγχαρητήρια απηύθυνε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, για την σημαντική και γενναία δράση της χώρας να προστατεύσει τα βουνά και τη βιοποικιλότητά της μέσω της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά», στο πλαίσιο της συνεκτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος για θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ο Υφυπουργός, κ. Αμυράς, παρουσίασε στην Επιτροπή την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» που θέτει υπό καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά της χώρας: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, στα οποία θα απαγορεύεται κάθε δράση που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών αυτών. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, κα Αυγερινοπούλου, χαρακτήρισε τη δράση αυτή ως μια απαραίτητη κίνηση ουσιώδους σημασίας για την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων που θα αυξήσει την ικανότητά τους να ιανθούν και να αναπτυχθούν. Σε αυτά τα οικοσυστήματα προτεραιότητας θα πρέπει να μειωθούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, να επιτρέπονται μόνο οι ήπιες δραστηριότητες και να γίνουν θετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην αποκατάστασή τους, επιτρέποντάς τους να λειτουργήσουν μόνα τους.

Ο κ. Αμυράς ενημέρωσε, ακόμη, τα Μέλη της Επιτροπής για το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση, όπου, πλέον, η διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 γίνεται με επιστημονικούς όρους. Επισήμανε ότι οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά μετατρέπονται σε 24 Αποκεντρωμένες Μονάδες, στις οποίες και θα απορροφούν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Διαχείρισης. Η κα Πρόεδρος υποστήριξε τη δημιουργία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και σημείωσε ότι έπρεπε να αναβαθμιστεί το σύστημα προστασίας των οικοσυστημάτων που ήταν υπό την επίβλεψη των Φορέων Διαχείρισης.

Στην εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Υφυπουργός, ενημερώνοντας ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025-2026. Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, μετέφερε το στίγμα της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών, μια ουσιώδους σημασίας μεταρρύθμιση για την οργάνωση του συστήματος προστασίας, διαχείρισης και διαφύλαξης του δασικού πλούτου της χώρας, τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος με τις επιμέρους διευθύνσεις, καθώς και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε δε και στην προτεραιότητα που δίνεται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις καμένες εκτάσεις μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος. Ενημέρωσε ότι διενεργείται νέα απογραφή των ελληνικών δασών που είναι αναγκαία για τη διαχείρισή τους.

Για τα υπεραιωνόβια δέντρα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι: «είναι κάτι που η Πρόεδρος, κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου είχε θέσει, και βεβαίως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε ήδη κινηθεί και τρέχουμε ένα πρόγραμμα για την προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων της Ελλάδας. Γίνεται για πρώτη φορά μια συστηματική καταγραφή όλων των υπεραιωνόβιων δέντρων, δηλαδή, αυτά που είναι μεγαλύτερα των 200 ετών στην Ελλάδα και δημιουργούμε ένα καθεστώς, ένα πλέγμα με πρακτικούς τρόπους για την προστασία τους». Προσέθεσε ότι παράλληλα δημιουργείται μία γεωχωρική πλατφόρμα και ένα χαρτογραφικό δίκτυο αιωνόβιων δέντρων, με πληροφορίες για τη βιολογική και πολιτισμική  τους ταυτότητα, τη θεσμική τους προστασία και την ανάδειξή τους ως σημαντικά στοιχεία φυσική κληρονομίας του τοπίου, στο οποίο βρίσκονται. Πρόκειται για ένα έργο με αρχική χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.  

Σχετικά με την ανάγκη προστασίας των σπηλαίων, ο κ. Αμυράς ενημέρωσε για τη δράση, ύψους 1 εκ. ευρώ, που υλοποιείται για να καταστούν τα σπήλαια πιο φιλικά για την άγρια πανίδα, όπως μέσω της τοποθέτησης περίφραξης σε 50 σπήλαια σημαντικά για τη βιοποικιλότητά τους και εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την προστασία της νυχτερίδας που είναι σημαντικότατος κρίκος στον κύκλο της αγροτικής παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούνται 5.000 τεχνητά καταφύγια για νυχτερίδες σε πεδινές αγροτικές εκτάσεις και περιοχές, όπου αναμένεται να αυξήσουν τη χρήση των αγροτικών εκτάσεων ως πεδία τροφοληψίας.

Ειδικότερα θέματα για την προστασία της βιοποικιλότητας που συζητήθηκαν στην συνεκτική αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν και η προστασία των ενδημικών σπηλαιόβιων οργανισμών, η επανεισδοχή του κάστορα στην Ελλάδα και η προστασία των άγριων μελισσών και των λοιπών εποικονιαστών με την συμβολή εκλεκτών επιστημόνων. 

Η κα Αυγερινοπούλου, ανακεφαλαιώνοντας, επισήμανε ότι τα θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιεί το μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας, ήτοι τα δάση, είναι ιδιαίτερα πολλά. Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε βιοποικιλότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υιοθετεί για πρώτη φορά ουσιώδεις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της χώρας μας. Προτεραιότητα της Επιτροπής είναι το σύνολο της περιβαλλοντικής προστασίας και η Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Επιτροπής στη Γενεύη στην σύσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Τέλος, η κα Αυγερινοπούλου προσκάλεσε τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα και τους Επικεφαλής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. να έρθουν στην Ηλεία, μια περιοχή με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και φυσικά τοπία εξαιρετικού κάλλους, η οποία επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.