Συντηρούνται και καθαρίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων στην Ηλεία
Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, στο δάσος της Στροφυλιάς και στο δάσος του Βαρθολομιού για τις εργασίες προληπτικών αντιπυρικών καθαρισμών των δασών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά συνοδεύσαμε σήμερα τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, στις επιτόπιες αυτοψίες στο Δάσος Στροφυλιάς και στο Δάσος Βαρθολομιού, όπου διαπιστώσαμε την πρόοδο στις κρίσιμες προληπτικές δράσεις για την προστασία των δασών μας, καθώς καθαρίζονται τα δασικά μας οικοσυστήματα, αφαιρείται η συσσωρευμένη καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται οι δασικοί δρόμοι και αποκαθίσταται η βατότητά τους, διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, ενώ στο Φλόκα επιδόθηκε χρήσιμος εξοπλισμός, όπως αλυσοπρίονα. Η επίσκεψη του κ. Υφυπουργού έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για την σπουδαιότητα των προληπτικών δράσεων και της επανάληψης αυτών, όπως τη διατήρηση των αντιπυρικών ζωνών, ώστε να διαφυλάξουμε τη φύση.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με επιμέλεια τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διαθέσει εγκαίρως τα καταλληλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη προστασία και διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου. Οι εργασίες των προληπτικών καθαρισμών του δάσους της Στροφυλιάς και του δάσους του Βαρθολομιού γίνονται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών» που υλοποιείται με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και στοχεύει, ακριβώς, στη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον, προτεραιοποιώντας δράσεις αντιπυρικής προστασίας, όπως καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις / βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α., σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ηλεία. Το επόμενο δε χρονικό διάστημα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 300 δασολόγων και 200 τεχνολόγων, ενώ από την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν 100 άτομα επιστημονικό προσωπικό για την στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, 1.200 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για δράσεις καθαρισμού και 600 άτομα για τη δασοπροστασία μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ. Η περαιτέρω στελέχωση των δασικών υπηρεσιών είναι κάτι που έχει στηρίξει ενεργά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων πρόληψης αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα και ευχαριστούμε θερμά όσους προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως τους εθελοντές. Θα πρέπει όλοι μας να αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. Ας συνεργαστούμε και ας περιφρουρήσουμε τα δάση μας, για να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς περιστατικά πυρκαγιάς».