Δ. Αυγερινοπούλου: Η 86η ΔΕΘ και το «ρεύμα» των επενδύσεων από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα

Δ. Αυγερινοπούλου: Η 86η ΔΕΘ και το «ρεύμα» των επενδύσεων από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί κάθε χρόνο ορόσημο τόσο για την πορεία και τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας. Προ ολίγων ημερών, η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), άνοιξε τις πύλες της, με πλήθος συμμετεχόντων και εκθετών, και αποτέλεσε μια από τις καλύτερες ΔΕΘ της δεκαετίας, καθώς σηματοδότησε την αύξηση των επενδυτικών ροών στη χώρα και επισφράγισε τις επιτυχείς κινήσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων ήταν στην κορυφή της ατζέντας της ΔΕΘ και αποτέλεσε την κορωνίδα της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οικοδόμηση στρατηγικών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας και των περιβαλλοντικών υποδομών για τη δημιουργία νέων, «πράσινων» και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί, μάλιστα, το Άμπου Ντάμπι ήδη τρεις φορές για να επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής, ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Ελλάδα, άλλωστε, στα 3,5 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα καινοτομίας και εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα και στον τομέα των επενδύσεων, ενώ τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης έχουν εργαστεί συστηματικά στο να διευκολύνουν τις συνεργασίες και να φέρνουν κοντά επενδυτές και επιχειρηματίες. Αν και το επενδυτικό κενό από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν 100 και πλέον δισεκατομμυρίων, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις επενδύσεις στην ευρωζώνη.

Έτσι, έχοντας προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, η ΔΕΘ αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την εμβάθυνση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού και εξέπεμψε ισχυρό σήμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η οποία, παρά τις προκλήσεις, έχει καταφέρει ευοίωνες προοπτικές, μέσω της εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και της υλοποίησης μιας στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων.

Η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ επιβεβαίωσε δε το καλό επενδυτικό και αναπτυξιακό προφίλ της Ελλάδας και την στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών.  Με Επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Abdulla Bin Touq Al Marri, και με σταντ διαφόρων Υπουργείων, μεταξύ αυτών, των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης των ΗΑΕ, η πολυπληθής Αντιπροσωπεία των ΗΑΕ και οι 65 σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έδωσαν τη δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών, αλλά και εύρεσης επενδυτικών ευκαιριών και συνεργασιών. Δόθηκε, δηλαδή, η δυνατότητα στους συμμετέχοντες και τις επιχειρήσεις, να συνδιαλλαχθούν με την Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να επιδιώξουν συνεργασίες και επενδύσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τον Απρίλιο, είχα επισκεφθεί το Ντουμπάι, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Ενέργεια, για την εξεύρεση συνεργασιών στον τομέα της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας του άνθρακα ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Στη ΔΕΘ δόθηκε η δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης και αξιοποίησης αυτών των επαφών, καθώς είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν οι καινοτόμες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων τόσο χρηματοδοτικά όσο και θεσμικά.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ΔΕΘ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπάρχει πλέον «θετικό» επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Ανοίγεται μια νέα σελίδα, για μια Ελλάδα ακόμη πιο εξωστρεφή και «πράσινη» με ανοδική αναπτυξιακή πορεία.

 

*Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΗ”  στις 17/09/22

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.