Αποζημιώνονται σήμερα οι πυρόπληκτοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της  Ηλείας για τις ζημίες του 2021

Αποζημιώνονται σήμερα οι πυρόπληκτοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Ηλείας για τις ζημίες του 2021

Σήμερα Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, καταβάλλονται, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποζημιώσεις  στους πυρόπληκτους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Ηλείας, για ζημίες του έτους 2021. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται 13,5 εκ. €  στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις Πυρκαγιές 2021.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα των πυρόπληκτων συμπολιτών μας το οποίο η  βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είχε στηρίξει με διαρκείς επαφές τόσο με τον κ. Γεωργαντά  και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας την επίσπευση της καταβολής της επιχορήγησης για τις  ζημίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στους πυρόπληκτους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο  επάγγελμα αγρότες.

Σε δήλωσή της, η Βουλευτής Ηλείας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της καθώς η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι  βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο  Γεωργαντά καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την ειδική μέριμνα που επιδεικνύουν για τους αγρότες μας.  Είναι μια σημαντική εξέλιξη, μετά και την σχετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την  επιτάχυνση της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών μας, που αποδεικνύει το διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και  του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πρωτογενή Τομέα και τους αγρότες μας, τον οποίο επίσης ευχαριστούμε.

Τηρώντας τις δεσμεύσεις της, η Κυβέρνηση προχωρά στην άμεση αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μας και μάλιστα  πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευθεί ενώ πρώτιστη προτεραιότητα παραμένει και η αποκατάσταση  των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς,  καταβάλλονται και οι αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς, για ζημίες  φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €.
Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον  Ε.Λ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.

«Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020- 2022, να  εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους, όταν κατά το παρελθόν την περίοδο που  ολοκληρώνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων από την σημερινή Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. τότε ξεκινούσαν οι πληρωμές  αποζημιώσεων. Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες  του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα. 

Για περισσότερο από ένα χρόνο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., εργαστήκαμε  σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.  Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά  μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 € ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα χρόνια. Η Κυβέρνηση  με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται»,

τόνισε ο κ.  Γεωργαντάς σε σχετική του δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκ. € για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων  783 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. και 89 εκ. € σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών  Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.