Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων και δράσεις για βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών  Natura της Ηλείας

Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων και δράσεις για βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών Natura της Ηλείας

Αυτοψία από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδη

 

Περιοχές του δικτύου Natura 2000 και οικοτόπους στην Ηλεία επισκέφθηκε την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας  Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ύστερα από πρόσκληση της  Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κα. Διονυσίας Θεοδώρας  Αυγερινοπούλου.

Ο κ. Βαρελίδης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αυτοψίες στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τον Κυλλήνιο  Κόλπο και το Αλιευτικό Καταφύγιο Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, στο δέλτα του ποταμού Αλφειού, στην αποξηραμένη Λίμνη Μουριάς και στο Ποτόκι στον Δήμο Πύργου, στην παραλιακή ζώνη Ζαχάρως – Κρεστένων και τον Καϊάφα. Στο πλαίσιο της  επίσκεψης, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, φορέων, περιβαλλοντικών  συλλόγων και πολίτες με τους οποίους συζητήθηκαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Ηλείας  και οι δυνατότητες της βέλτιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του νέου ΕΣΠΑ.

Η παρουσία του κ. Βαρελίδη στην Ηλεία-από την οποία έλκει την καταγωγή του- κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Υπουργείο  βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και έχει την πρόθεση να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στις τοπικές κοινωνίες που πραγματικά επιθυμούν να βελτιώσουν το περιβάλλον του τόπου τους.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του  προγραμματισμού νέων δράσεων για την αποκατάσταση της οικολογικής ανισορροπίας, την αναβίωσης της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Ο κ. Βαρελίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ηλεία μέσα από το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να  προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις περιοχές Natura, τέτοιες που να προστατεύεται η φύση και ταυτόχρονα η προστασία της να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δημιουργεί υπεραξία για αυτές τις περιοχές, είτε με την προσέλευση τουριστών, είτε με τη  δημιουργία ενός ισχυρού brand name.

Φωτογραφίες:

1. Από την συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, φορέων, περιβαλλοντικών συλλόγων και πολίτες στην πόλη των Λεχαινών.

2-3-4. Από τις αυτοψίες σε Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, ποταμό Αλφειό και  Καϊάφα.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.