Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ζούμε σε αρμονία με τη φύση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., δήλωσε:

«Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, με κεντρικό σύνθημα #BeatPlasticPollution και με την προτροπή να συμμετέχουμε όλοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Καλούμαστε να συμβάλλουμε στην πλανητική προσπάθεια για  την αντιμετώπισή της και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζούμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο  επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής. 

Για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης στο χερσαίο και το θαλάσσιο περιβάλλον, διεξάγεται, μάλιστα, αυτές τις ημέρες η 2η Διάσκεψη της Διακυβερνητικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού εργαλείου για την ρύπανση από τα  πλαστικά, καθώς η πλαστική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία δεν μπορούν να αγνοηθούν.  απαιτούνται αποτελεσματικές, ρεαλιστικές και ισχυρές λύσεις, όπως η μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και  αντικατάστασή τους με ανθεκτικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, κατά την πρώτη τετραετία, εφάρμοσε στην πράξη το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος,  υιοθέτησε σειρά πολιτικών για τον περιορισμό της ρύπανσης από το πλαστικό, αλλά και στοχευμένα μέτρα και πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης  των πλαστικών μιας χρήσης, την ενίσχυση της χωριστής συλλογής τους, καθώς και την ανακύκλωσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας  έγινε ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας «PAMEx/The Mediterranean: a model sea by 2030», μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην  αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διερευνά  και προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι κυβερνήσεις, η επιστημονική κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας και καθένας από εμάς πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της πλαστικής  ρύπανσης, αναλαμβάνοντας ατομικές και συλλογικές δράσεις. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, μεταξύ άλλων, με:

* την προσαρμογή της συμπεριφοράς του, αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης,
* τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών,
* την αποφυγή της αγοράς υπερσυσκευασμένων προϊόντων,
* την αγορά ειδών με εκτεταμένες χρονικά εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να επισκευαστούν, καθώς και
* την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση καινοτόμων λύσεων και πρωτοβουλιών.

Η δράση όλων για την πλαστική ρύπανση έχει σημασία. Οι μεμονωμένες ενέργειες στηρίζουν τη συστημική αλλαγή που απαιτείται για τη μετάβαση σε  μια λιγότερο εξαρτώμενη από το πλαστικό οικονομία».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.