Πολύ κοντά η καθιέρωση ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού

Πολύ κοντά η καθιέρωση ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση, μετά την σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του νομοσχεδίου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμο, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Η Ηλεία Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική προοπτική, να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα, η οποία αποτελεί και πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, αίροντας τους ως σήμερα δυσανάλογους περιορισμούς άσκησης του δικαιώματός τους. Ήδη κατά την προηγούμενη περίοδο, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε δύο φορές να την κάνει πράξη. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν προσκόμματα, με τον νόμο του 2019 να αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά τελικά να μην επιτρέπει στην πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με όσα ισχύουν σήμερα, μόλις 26.000 από τους 800.000 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες του Μαΐου και Ιουνίου.
Αυτή τη φορά, ο νέος συσχετισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων αλλά και οι τοποθετήσεις των περισσότερων πολιτών αρχηγών ανοίγουν ξανά «παράθυρο» ουσιαστικής ευκαιρίας, ώστε και η χώρα μας να εναρμονιστεί με συστήματα που εφαρμόζουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κράτη με μεγάλες Διασπορές.
Το 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει ανάλογη διάταξη, η οποία είχε υπερψηφιστεί συνολικά από 190 βουλευτές και απορρίφθηκε, καθώς η έγκρισή της απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Αναμένεται αυτή τη φορά να προκύψει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η κα Αυγερινοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα γίνει διάλογος με τα κόμματα, με στόχο το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία. Ταυτόχρονα, όπως σχολίασε, αποτελεί και ένα ηθικό χρέος προς τους Έλληνες του εξωτερικού, μια ένδειξη σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό.

«Το μεγάλο αυτό βήμα που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκπληρώνει ένα ηθικό χρέος, μια υποχρέωση προς τον ελληνισμό της διασποράς καθώς, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να σταθούν το ύψος των περιστάσεων, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, να καταργήσουμε όλα τα εμπόδια, με συνέπεια και προσήλωση για την πατρίδα μας»,

τόνισε χαρακτηριστικά η κα Αυγερινοπούλου.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.