Αυγερινοπούλου: Αναφορά στη Βουλή για τις αποζημιώσεις λόγω μειωμένης παραγωγής σε ελιές και σταφίδα

Αυγερινοπούλου: Αναφορά στη Βουλή για τις αποζημιώσεις λόγω μειωμένης παραγωγής σε ελιές και σταφίδα

Σημαντική αναφορά κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με γνώμονα την ενίσχυση και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον νομό.

Η Ηλεία Βουλευτής κατέθεσε αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρη
Αυγενάκη, σχετικά με το πρόβλημα των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς και
σταφιδοπαραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας, λόγω της ακαρπίας στις ελιές και τη σταφίδα,
ζημιές που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών αλλά και του περονόσπορου στην σταφίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες αναμένεται να θέσει το ΥπΑΑΤ το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς, σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε πρόσφατα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύθηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, έχει ζητήσει προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.