Δ. Αυγερινοπούλου: Έμπρακτη στήριξη στην Αγροτική  Επιχειρηματικότητα

Δ. Αυγερινοπούλου: Έμπρακτη στήριξη στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Στην έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, αναφέρθηκε σε δήλωσή της η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και μάλιστα με αυξημένο προϋπολογισμό που φτάνει τα 61,5 εκ. ευρώ.
Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, η απόφαση αυτή «απαντά» στο μεγάλο ενδιαφέρον του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων αλλά και στην ανάγκη επούλωσης των πληγών από τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Η αύξηση του προϋπολογισμού, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του Υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη, η οποία υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, κατά 40 εκατ. € κρίθηκε αναγκαία καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.

Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 € με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες.

Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου

«Αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Ν.Δ για τον πρωτογενή τομέα, ως βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω, να γίνουν επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια σε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον. Στόχος του Ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό.

Στηρίζουμε στην πράξη τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε σταθερά και εντατικά για να συμβάλουμε στην απρόσκοπτη δραστηριοποίηση επαγγελματιών αγροτών, νομικών προσώπων με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέων γεωργών ενταγμένων στην δράση 6.1, αναγνωρισμένων συλλογικών σχημάτων αγροτών και μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.