Παράταση έως 10 Ιανουαρίου για την παράδοση της κορινθιακής σταφίδας

Παράταση έως 10 Ιανουαρίου για την παράδοση της κορινθιακής σταφίδας

Συνάντηση Αυγενάκη με Βουλευτές των σταφιδοπαραγωγών νομών

«Το Υπουργείο με αυτή την απόφαση ικανοποιεί το αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την παράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Αυτό τόνισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης βουλευτών της Ν.Δ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ένα αίτημα που η κα. Αυγερινοπούλου είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολο για τους σταφιδοπαραγωγούς να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ποσότητα ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου, καθώς η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη λόγω του περονόσπορου. Είχε, δε, τονίσει την ανάγκη διευκόλυνσης των σταφιδοπαραγωγών για να μη χάσουν την ενίσχυση, ένα αίτημα που μεταφέρθηκε εκ νέου στην συνάντηση του Σαββάτου.

Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους Βουλευτές, με στόχο να τεθεί σε νέες βάσεις το σύστημα στήριξης του προϊόντος, με πρώτο βήμα την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για την σταφίδα.

Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αυγενάκη για την υποστήριξη στους σταφοδοπαραγωγούς και συνολικά στους φορείς που συνδέονται με το σημαντικό αυτό εθνικό προϊόν.

Για το θέμα της παράτασης εξέδωσε δελτίο τύπου και το ΥΠΑΑΤ, στο οποίο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, με βουλευτές των νομών Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας που παράγουν σταφίδα, μετά από συλλογικό αίτημά τους, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την σταφίδα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τα αίτια των στρεβλώσεων της αγοράς καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να παραδώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές το προϊόν τους, για να ενεργοποιήσουν το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα.
Παράλληλα οι βουλευτές ανάλαβαν την ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Σταφίδα, που αποτελεί θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο μέσω ευρωπαϊκού κανονισμού και εκπροσωπεί το σύνολο των εμπλεκομένων με το προϊόν, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, ώστε να υπάρχει άμεση και επίσημη επαφή και διαβούλευση με το σύνολο του κλάδου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, Κορινθίας Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπουλου, Μεσσηνίας, Μιλτιάδης Χρυσομάλης και Περικλής Μαντάς και Ζακύνθου Διον. Αχτύπης, καθώς και ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του βουλευτού Ηλείας Δημ. Αβραμόπουλου, ενώ ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.