Δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΕΝ στη  Δ. Αυγερινοπούλου

Δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΕΝ στη Δ. Αυγερινοπούλου

Έκπτωση στο ρεύμα και δεκαετής ρύθμιση χρεών για τους ΤΟΕΒ

Σειρά μέτρων ελάφρυνσης για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) της Ηλείας θα λάβει το προσεχές χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την ενεργειακή τους στήριξη.

Για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα και θα ξεκινήσει πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου και σταθερές τιμές τα πρώτα δύο χρόνια, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Όσον αφορά τα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ, αυτά θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος, δηλαδή σε περίπου 120 δόσεις, καθώς η απάντηση αναφέρει ρητά πως

«Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο και το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε συνεργασία με την αρμόδια Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, διερευνά την επίλυση του ζητήματος επιστροφής επιδοτήσεων, ειδικά στους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της χώρας, λόγω υπέρβασης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του συνολικού ποσού καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης (250.000€), για να εξομαλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με «πράσινη» ενέργεια «Απόλλων», το οποίο θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΥΑ και όλων των ΟΕΒ της χώρας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. €, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών έως 50kW για ενεργειακό συμψηφισμό. Η Διονυσία Αυγερινοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση θέσπισε σημαντικά και ρεαλιστικά μέτρα για την ενεργειακή ελάφρυνση των παραγωγών και των ΤΟΕΒ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα του κόστους της αγροτικής ενέργειας για να προβεί σε νέες παρεμβάσεις.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.