Η Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην Εκδήλωση Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Hellenic Hull .
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Piraeus Marine Club, παρευρέθηκαν φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Hellenic Hull, δύο φορέων που συνδυάζουν το ακαδημαϊκό και το επιχειρηματικό δυναμικό, με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυτικών ασφαλίσεων.
Η σημερινή συμφωνία αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη νέα γενιά και να προσφέρει ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική και εθνική οικονομία.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την ακαδημαϊκή του καταξίωση και τη δέσμευση στην έρευνα, και η Hellenic Hull, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον τομέα των ναυτικών ασφαλίσεων, δημιουργούν μια ισχυρή βάση για τη συνεργασία αυτή. Η Hellenic Hull, άλλωστε, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ναυτασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο που δημοσίευσαν το ποσοστό κλιματικής συμμόρφωσης του χαρτοφυλακίου τους με στόχο την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης του κλάδου και αυτό είναι πολύ σημαντικό .
Χαιρετίζω αυτή την νέα συνεργασία, με την προσδοκία για θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της έρευνας και της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα των ναυτικών ασφαλίσεων και είμαι βέβαιη ότι αυτή η συνεργασία θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται κοντά μας φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς η Hellenic Hull, ως σημαντικός φορέας στον τομέα των ναυτικών ασφαλίσεων, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και συνεργασίας σε φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο μπορεί να συνεισφέρει στην εκπαίδευση και την έρευνα με τη σύνθεση των ακαδημαϊκών του πόρων και τη συμμετοχή των ειδικών του.
Φίλες και φίλοι,
Το πεδίο πάνω στο οποίο καλείστε να συνεργαστείτε είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει την προστασία των ωκεανών, την τεχνολογική πρόοδο, την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της γαλάζιας ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, στόχευση που αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη οργάνωση από τη χώρα μας, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του 9ου Our Ocean Conference. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκαν δράσεις για την προστασία του παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος άνω των 11,3 δις ευρώ, με στόχο μια νέα, βιώσιμη, γαλάζια οικονομία.
Οι 21 δεσμεύσεις που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ, καλύπτουν και τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της Διάσκεψης, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την βιώσιμη γαλάζια οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ναυτική ασφάλεια, την βιώσιμη αλιεία και την θαλάσσια ρύπανση αλλά και τέσσερις ειδικού ενδιαφέροντος, τον βιώσιμο τουρισμό, την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά, την πράσινη ναυτιλία και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδας βρίσκεται ήδη στην 5η θέση ως προς τον αριθμό εργαζομένων στη Γαλάζια Οικονομία εντός της ΕΕ, η οποία υπολογίζεται ότι παράγει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, η χώρα μας είναι 3η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στον παράκτιο και νησιωτικό τουρισμό, τομείς στους οποίους καταγράφονται αυξητικές τάσεις. Εξάλλου, στη χώρα μας εξαιρετικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει η ποντοπόρος ναυτιλία, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως με 5.520 πλοία, δηλαδή το 21 % της παγκόσμιας χωρητικότητας και άνω του 53% του Ευρωπαϊκού στόλου. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη Γαλάζια Οικονομία απασχολούν σήμερα άνω των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα, εργασία σε αυτούς τους τομείς βρίσκει το 14,2% των Ελλήνων εργαζομένων, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, καθώς η μετάβαση προς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αναδεικνύει νέες ειδικότητες ή δημιουργεί την ανάγκη επανακατάρτισης.
Πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης. Η μεταξύ σας συνεργασία και οι ερευνητικές σας πρωτοβουλίες, μπορούν να συμβάλλουν στην επιμόρφωση και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη και τη περιβαλλοντική διαχείριση.
Συγχαίρω θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Hellenic Hull για αυτή την πρωτοβουλία και εύχομαι καλή επιτυχία στην εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας, με την ελπίδα ότι αυτή η συνεργασία θα είναι μόνο η αρχή για πολλές ακόμα κοινές δράσεις στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Please follow and like us: