Αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην Ψηφιοποίηση του Αρχείου «Φιγαλικό Βήμα»
Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Απανταχού Φιγαλέων «Ο Φίγαλος» ανακηρύχθηκε με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την υποδοχή του νέου έτους και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συγκινητική συμμετοχή. Με αυτό τον τρόπο, επιδίδοντάς της τιμητική πλακέτα, ο ιστορικός Σύλλογος αναγνώρισε τη συνολική προσφορά της στην ψηφιοποίηση του αρχείου της εφημερίδας «Φιγαλικό Βήμα». Η ψηφιοποίηση των ιστορικών τευχών της εφημερίδας, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την διάσωση και την ανάδειξή τους καθώς η έκδοσή της ξεκίνησε το 1984. Σαράντα χρόνια μετά και με την έμπρακτη στήριξη της Δρος. Αυγερινοπούλου, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου, το έργο της ψηφιοποίησης ολοκληρώθηκε και πρόσφατα παραδόθηκε στους εκπροσώπους του Συλλόγου.
Η Βουλευτής Ηλείας, αναγνωρίζοντας την αξία και την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των υπαρχόντων αρχείων και υλικών, με σκοπό να αποτελέσουν εύκολα προσβάσιμο υλικό γνώσεων και πληροφοριών και για την ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών του ιστορικού Συλλόγου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει απρόσκοπτα η οργάνωση και υλοποίηση της ψηφιοποίησης.
Στην ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε τη βαθιά σύνδεση που αισθάνεται με τη Φιγαλική γη και τους ανθρώπους της, υπογραμμίζοντας την κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη σημασία της συμβολής των Συλλόγων στη συνέχιση της ενότητας και των παραδόσεων της κοινότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Έρχομαι με πολλή αγάπη εδώ, όπως και κάθε χρόνο, διότι πέρα από το ότι είμαστε στενοί συμπατριώτες, μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ιδανικά και σκέψεις. Οι Σύλλογοι παίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο, φέρνοντάς μας πιο κοντά και ενισχύοντας τους δεσμούς μας.»
Επιπλέον, ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου για τις συνεχείς επαφές και συνεργασίες της με τα αρμόδια υπουργεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν τη συντήρηση και την ανάδειξη του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα. Τόνισε πως πρώτος στόχος είναι η διαφύλαξη αυτού του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και η επιστροφή των γλυπτών του, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον Παρθενώνα και την Αφαία Αθηνά. «Ελπίζω το 2025 να είναι ένα έτος-ορόσημο, κατά το οποίο θα δούμε την επίτευξη συμφωνίας με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Στη συνέχεια, ευελπιστούμε εξίσου σε συντονισμένες δράσεις για την επιστροφή των γλυπτών και άλλων σημαντικών μνημείων, καθώς η πολιτιστική ακεραιότητα είναι θεμελιώδης αρχή του Δικαίου του Πολιτισμού,» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τα πολιτιστικά θέματα, η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και στην προώθηση δράσεων περιβαλλοντικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Νομού.
Κατά την απόδοση τιμητικής πλακέτας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαρίστησε θερμά την Δρ. Αυγερινοπούλου για την αμέριστη υποστήριξή της στη δημιουργία του ψηφιακού αρχείου. Όπως τόνισαν, η ψηφιοποίηση των υπαρχόντων αρχείων και υλικών είχε ως σκοπό την παροχή εύκολα προσβάσιμου υλικού γνώσεων και πληροφοριών καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών του ιστορικού Συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται ώθηση στην πρόσβαση των πολιτών, των ερευνητών, αλλά και των Φιγαλέων της διασποράς στην γνώση των γεγονότων και των πολιτισμικών στοιχείων, του μοναδικού αυτού πλούτου που καταγράφεται στα φύλλα της εφημερίδας, ο οποίος κρατά ζωντανή την σύνδεση με τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Χαιρετισμούς στην διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν επίσης μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ιστορική αναδρομή έγινε στη δημιουργία της εφημερίδας «Φιγαλικό Βήμα», που αποτελεί πολύτιμο μέσο επικοινωνίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Συλλόγου εδώ και 40 χρόνια. Το «Φιγαλικό Βήμα» συνεχίζει αδιάκοπα την πορεία του μέχρι και σήμερα, διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεση της Φιγαλικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Ο Σύλλογος επί σειρά ετών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ηλεία Βουλευτή, για τη ανάδειξη της περιοχής ως σημείο ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αναφοράς, για την ανάδειξη του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα και του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φιγαλείας, του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας και προβολής της ορεινής Ηλείας, με κορυφαίο το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και του Επικουρίου Απόλλωνος από το Βρετανικό Μουσείο.



Please follow and like us: