Η Ηλεία είναι τόπος παγκόσμιος! – Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Η Ηλεία είναι τόπος παγκόσμιος! – Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

 

 • Μια ιδιαίτερα ανθρώπινη και… «αποκαλυπτική» συνέντευξη που μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα την τ. βουλευτή της ΝΔ.

 

Η Ηλεία δεν είναι οποιοσδήποτε νομός. Είναι ένας τόπος παγκόσμιος! Διαθέτουμε ένα πολιτιστικό κεφάλαιο άνω των 6000 ετών, που όμως είναι αναξιοποίητο… Πώς να μην αγαπήσεις τα πανέμορφα τοπία της; Είναι άλλωστε εδώ μια μεγάλη πρόκληση… Να συνεργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά και να πετύχουμε!

Τα παραπάνω επισημαίνει από καρδιάς σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις της η τ. βουλευτής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ξετυλίγοντας παράλληλα τη δική της διαδρομή από τα χρόνια των σπουδών της μέχρι και σήμερα.

Το ταξίδι στην Αμερική, η ενεργοποίησή της στα θέματα της Ομογένειας, η στήριξη της χώρας μας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η καθοριστική γνωριμία με τον Κώστα Καραμανλή, η αιφνιδιαστική τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ και η εμπλοκή με την πολιτική, η κρίσιμη και ουσιαστική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι παρεμβάσεις για το περιβάλλον και η διεθνή αναγνώριση…

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Η Νομική αποτέλεσε για εσάς το πρώτο μεγάλο βήμα και σας άνοιξε το δρόμο ενός μεγάλου ταξιδιού στη συνέχεια, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά αλλά και την οικογένειά σας, αφού το μοναδικό τους παιδί θα ήταν πλέον αρκετά μακριά τους;

 • Πήγα στη Νομική και είχα την απόλυτη στήριξη των γονιών μου γι’ αυτό. Προερχόμουν από μια απλή οικογένεια της Ηλείας και ήταν δύσκολο να κάνω σπουδές εκείνη την εποχή. Ευχαριστώ τους γονείς μου κάθε στιγμή της ζωής μου. Μπόρεσα με τη συνδρομή τους, να αφοσιωθώ στις σπουδές μου, να πάρω με άριστα το πτυχίο μου και έτσι να διεκδικήσω με επιτυχία υποτροφίες για τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Επέλεξα να πάω στις ΗΠΑ. Ήταν δύσκολο για εμένα αλλά και για τους γονείς πολύ περισσότερο, αφού είμαι και μοναχοπαίδι. Γι’ αυτό εκεί καθόμουν ακριβώς μόνο το χρονικό διάστημα που έκανα σπουδές. Με την πρώτη ευκαιρία, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, ερχόμουν και πάλι στη Ζαχάρω!

Είχα και έχω πολύ μεγάλη αγάπη για την οικογένεια μου, για τους συγγενείς και τους φίλους μου, για τον τόπο μου. Διότι ο τόπος μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι άνθρωποι που τον κατοικούν.

Και πως λοιπόν τα καταφέρνετε στις ΗΠΑ;

 • Στις ΗΠΑ τόσο οι σπουδές όσο και η εργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Οι σπουδές όμως που είχα κάνει στο Ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν πολύ καλές και επίσης συναισθηματικά, μπορώ να πω ότι η Ηλεία μου έδινε δύναμη. Και το λέω μεταφορικά και κυριολεκτικά αυτό.

Σε όλα τα χρόνια των σπουδών εκεί, είχα δύο πράγματα πάνω στο γραφείο μου. Στην οθόνη του Η/Υ μου είχα τη φωτογραφία του Καϊάφα. Κάθε μέρα την έβλεπα και έτσι έπαιρνα δύναμη από τον τόπο μου. Δεύτερο, είχα πάνω στο γραφείο μου μια μικρή πέτρα σε σχήμα καρδιάς από την παραλία Ζαχάρως. Την κρατούσα συνέχεια κοντά μου! Μεταφορικά, μου θύμισε ότι έπρεπε να αντλήσω δύναμη χαρακτήρα.

Ξέρετε, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και ειδικά στην Αμερικάνικη που οι κάτοικοί της είναι από διάφορα μέρη του κόσμου, πρέπει να έχεις έντονα τη δική σου ταυτότητα για να ξεχωρίσεις και να είσαι σταθερός. Διαφορετικά «χάνεσαι» σε τόσους πολιτισμούς…

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι στις ΗΠΑ δεν περιορισθήκατε μόνο στις σπουδές, αλλά δραστηριοποιηθήκατε ενεργά και σε τομείς που αφορούσαν την ομογένεια, βοηθώντας έτσι και από εκείνη την ηλικία τη χώρα μας…

 • Διατηρώντας την ελληνική μου ταυτότητα ακέραιη, μια από τις δράσεις που είχα ήταν η εμπλοκή μου σε ελληνοαμερικανικές και Ελληνικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, ήμουν πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών στο πανεπιστήμιο Columbia, βοήθησα στην ανασυγκρότηση και του Πανκυπριακού Φοιτητικού Κινήματος μαζί με Ελληνοκύπριους φίλους φοιτητές και ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας μας. Επειδή ειδικότερα οι σπουδές μου ήταν στο Διεθνές Δίκαιο και το πρώτο μου πτυχίο, το μεταπτυχιακό μου ήταν στην Ουάσινγκτον. Εκεί καθηγητές μας ήταν σύμβουλοι του Προέδρου των ΗΠΑ, που τότε ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος.

Ως Ελληνίδα λοιπόν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια αλλά και ενεργή πολίτης και μέσα από τις δικές μας οργανώσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλώ κατ’ ιδίαν μαζί τους. Έτσι ότι έβαλα και εγώ το μικρό μου πετραδάκι, για να υποστηριχθούν θετικά υπέρ της χώρας μου τα εθνικά ζητήματα.

Και κάπου εκεί γνωρίσατε τον άνθρωπο που σας έκανε να σκεφθείτε την πολιτική;

 • Εκεί ήταν η πρώτη φορά που γνώρισα και τον Κώστα Καραμανλή. Ήταν μια άμεση, ζεστή και φιλική σχέση από την αρχή. Ο τότε πρωθυπουργός είχε πρώτιστο μέλημα την υποστήριξη των θεμάτων της χώρας. Ο Καραμανλής –πρέπει όλοι να του το αναγνωρίσουμε- είναι ένας μεγάλος πατριώτης. Και στις συνομιλίες που έκανε εκεί στο εξωτερικό, αυτός ήταν πάντα ο άξονας του. Δεν ήταν αυτό που χαρακτήριζε άλλους πολιτικούς, δηλαδή ο «Yes-man» των «Μεγάλων Δυνάμεων».

Όταν λοιπόν γνώρισα τον κ. Καραμανλή, εκτίμησα ότι είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Έκτοτε, υπήρχε μια προσέγγισή μου προς τη ΝΔ, ακριβώς γιατί θεώρησα ότι οι αξίες που εκφράζει η ΝΔ είναι αξίες που εκφράζουν και εμένα. Η αγάπη στην πατρίδα, ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την εργασία του ανθρώπου, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για να έχουμε θέσεις εργασίας.

Και ασφαλώς τα κρίσιμα εθνικά θέματα, που κόμματα άλλα πέραν της ΝΔ δεν μπόρεσαν να τα υποστηρίξουν στο εξωτερικό επαρκώς και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Βέβαια μέχρι τότε δεν είχα ποτέ σκεφθεί ότι θα έρθω στην Ελλάδα με πρόσκληση για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Είχα κάνει όμως αρκετή δουλειά για τα θέματα ανασυγκρότησης της περιοχής μας μετά τις πυρκαγιές του 2007. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της κας Ρόδης Τσαγκαροπούλου – Κράτσα, η οποία έτυχε να διατελεί τότε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατάγεται μεν από τη Ζάκυνθο, αλλά έχει και μια καταγωγή από την περιοχή μας, τη Μυρτιά. Σήμερα η Ρόδη είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Θα είναι πολύ τυχερά τα Ιόνια Νησιά, αν εκλέξουν τη Ρόδη. Έχει απαράμιλλες γνώσεις και αγάπη για τον τόπο. Μακάρι να εκλεγεί.

Η επίσημη πρόταση για την εμπλοκή σας που έφερε και την επιστροφή σας στην Ελλάδα, πότε τελικά έγινε;

Αφού είχα εργαστεί εθελοντικά για πολλούς μήνες στην Ηλεία μετά από τις πυρκαγιές του 2007, και τα πράγματα στον τόπο μας είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μια σειρά, επέστρεψα στην Αμερική. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Στις η 20η Σεπτεμβρίου του 2009 όμως και κατά τις 3.30 το βράδυ ώρα Ν. Υόρκης, χτυπά το τηλέφωνό μου. Με ζητούσε ο αείμνηστος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Με ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόταση από ΝΔ και τον κ. Καραμανλή να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ότι θα έπρεπε να γυρίσω στην Ελλάδα. Τον ευχαρίστησα και είπα «για τον κ. Καραμανλή…έρχομαι!».

Όταν λοιπόν γύρισα, συναντήθηκα αμέσως με τον κ. Καραμανλή, μου ζήτησε να μπω σε εκλογική θέση και πράγματι μέσα σε δυο ώρες βρέθηκα στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και εξελέγην!

Και η γνωριμία με το σημερινό αρχηγό της ΝΔ πως προέκυψε;

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που κατ’ αρχήν στηρίζει τους νέους ανθρώπους και εγώ το είδα έμπρακτα στη δική μου περίπτωση. Ήταν από τους συναδέλφους βουλευτές, που όταν πρωτοπήγα στη Βουλή, τότε μόλις στα 33 μου, με καθοδήγησε σε πολλά θέματα. Μάλιστα καθώς οι σπουδές μου είναι στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, έναν τομέα που αγαπά ιδιαίτερα και δίνει έμφαση και ο ίδιος, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είχα την τύχη να συνεργαστούμε και στον Τομέα Περιβάλλοντος της ΝΔ. Εκεί δουλέψαμε για πάνω από δυο χρόνια μαζί, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση στρατηγικής και του Προγράμματος για το περιβάλλον της ΝΔ. Μετά από τον Κυριάκο ανάλαβα εγώ την Προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Και οι δύο ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τα θέματα της ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών. Φέραμε κλιμάκια της Επιτροπής στην Ηλεία. Μια από τις σπουδαίες προτεραιότητές μας μόλις η Ν.Δ. αναλάβει την κυβέρνηση, θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας της στήριξης των πυρόπληκτων, που τώρα έχει μένει πίσω. Η Ηλεία είναι προτεραιότητα για τον Κυριάκο και για αυτό και τον στήριξα και για την προεδρία του κόμματος.
 • Είμαστε τυχεροί που σε αυτή τη συγκυρία είναι Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος και σε λίγο καιρό θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας μας. Συνδυάζει τα πραγματικά συναισθήματα αγάπης για τον κόσμο, με τη γνώση. Είναι ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος με τεχνοκρατικές γνώσεις. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.

Αναγνωρίσθηκε η προσπάθειά σας στα ζητήματα του περιβάλλοντος;

 • Οι πρωτοβουλίες που έχω πάρει για τα περιβαλλοντικά ζητήματα παγκόσμια, αλλά και για την περιοχή μας αναγνωρίσθηκαν και από κάποιους διεθνείς φορείς. Έτσι λοιπόν το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη μου έδωσαν το βραβείο «Πράσινο Αστέρι» για την συμβολή μου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε πολλές χώρες διεθνώς, το οποίο μάλιστα το αφιέρωσα στην Ηλεία και το παρουσίασα στην Αρχαία Ολυμπία.

Όταν πήγα στην Ελβετία να το παραλάβω, τους προσκάλεσα να έρθουν εδώ, στην Ηλεία, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που υπέφεραν πραγματικά. Και αυτό το «Πράσινο Αστέρι» που βρίσκεται εδώ στο γραφείο μου σήμερα, βρίσκεται επίσης και στο Δημαρχείο Ζαχάρως, αφιερομένο σε όλους τους συμπολίτες μου.

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι δε μείνατε εκεί αλλά δραστηριοποιηθήκατε και εκτός συνόρων;

 • Είχα την τιμή να αναλάβω και κάποιες διεθνείς θέσεις, όπως: της Προέδρου –επί χρόνια- όλων των βουλευτών της Μεσογείου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Τους είχα καλέσει δε και είχαν έρθει στην Ηλεία για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών.

Είμαι επίσης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το οποίο έφερα στην Ηλεία, μαζί με το Πολυτεχνείο Αθηνών ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αξίας δυο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο  εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία για την ανακύκλωση και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

Τελευταία είδαμε την εμπλοκή σας για τα σοβαρά ζητήματα με το νερό…

 • Ανέλαβα θέση Αντιπροέδρου στην Διοικούσα Επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το νερό που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Σε αυτό τον Οργανισμό έχουμε προγράμματα για την απορρύπανση του πόσιμου νερού, για την εξοικονόμησή του στην αρδευση, για την αποκατάσταση των υδατικών πόρων, όπως ποταμοί, λίμνες και υπόγεια ύδατα. Και στην Ηλεία θα μπορούσαν να γίνουν πολλά έργα, γύρω από τις υποδομές για το νερό.

Πόσο εύκολο ήταν τελικά να αφήσεις σήμερα, για άλλη μια φορά, μια διεθνή καριέρα και να έρθεις εδώ για χάρη της πολιτικής; Είναι μια «προσωπική θυσία»;

 • Εγώ δε θα το χαρακτήριζα «θυσία», γιατί μέσα από την πολιτική διαδικασία, οι συμπολίτες σου γίνονται φίλοι σου! Εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι στο νομό μας, θεωρώ ότι βλέπω τους φίλους μου, τους δικούς μου ανθρώπους. Όταν ήμουν βουλευτής Επικρατείας, η πρόταση που μου έγινε αρχικά από το κόμμα ήταν να κατέβω υποψήφια βουλευτής στην Αθήνα. Παρακάλεσα όμως τον κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ τότε, και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως που συμφώνησε, να κατέλθω στην Ηλεία. Ο Αντώνης ο Σαμαράς, ο οποίος είναι από την Μεσσηνία, έναν νομό που ποτέ δεν άφησε, ακόμα και όταν έγινε Πρόεδρος του κόμματος, αγαπά ιδιαίτερα την Πελοπόνησσο και το απέδειξε.
 • Η Ηλεία είναι ένας Νομός Παγκόσμιος! Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε νομός. Εδώ έχουμε τουλάχιστον δυο ιστορικά σύμβολα. Την Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξέρουν όλοι και τον Επικούριο Απόλλωνα, τον σπουδαιότερο ναό της Αρχαιότητας. Ακόμα την Αρχαία Ήλιδα, δεκάδες σπουδαίους ναούς και νεότερα σημαντικά μνημεία, όπως το Κάστρο Χλεμούτσι και τις βυζαντινές εκκλησίες, ακόμα και μνημεία της Επαναστάσεως. Διαθέτουμε ένα πολιτιστικό κεφάλαιο άνω των 6000 ετών, που όμως είναι αναξιοποίητο. Είναι λοιπόν μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να ασχοληθούμε συστηματικά με την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νομού μας.

Το 2019 για σένα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Εκτός από το βεβαρυμμένο πρόγραμμα, έχεις πλέον και μια οικογένεια, ένα μωρό και έναν υπέροχο σύζυγο. Πως λοιπόν τα συνδυάζεις αυτά;

 • Αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Τα παιδιά μας μας δίνουν νέους στόχους, νοηματοδοτούν εκ νέου όσα κάνουμε. Όταν πηγαίνω στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, βλέπω το χαμόγελο του μωρού μου και ξεκουράζομαι. Είμαι επίσης πολύ τυχερή που ο σύζυγός μου, είναι ο ίδιος ένας υπέροχος άνθρωπος. Και με κατανόηση. Καταλαβαίνει τις προτεραιότητες και τις σέβεται, γι’ αυτό το λόγο και εγώ μπορώ να συνεχίζω απρόσκοπα τη δουλειά μου. Πολύ σπουδαίο είναι επίσης ότι έχουμε τις οικογένειές μας κοντά μας, τους γονείς μου και τους γονείς του συζύγου μου.

Είναι η χρονιά πάντως ορόσημο για τη χώρα, με δεδομένο ότι έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μπροστά μας;

 • Είναι μια εκλογική χρονιά σε πολλά επίπεδα. Είναι σημαντικές οι εκλογές και σε Περιφερειακό-Αυτοδιοικητικό επίπεδο, διότι πολλά θέματα για τη ζωή του πολίτη ρυθμίζονται πλέον από το επίπεδο της Αυτοδιοίκησης. Πρέπει λοιπόν οι συμπολίτες μας να κάνουν πολύ καλές επιλογές στα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπούν.

Από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές θα κριθούν δυο δέσμες μεγάλων ζητημάτων. Η μια αφορά στα εθνικά θέματα, καθώς πολλά είναι «ανοικτά» γύρω μας και στη γειτονιά μας. Η δεύτερη που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη είναι η οικονομική πολιτική. Η ΝΔ έχει ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μείωση φορολογίας και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και γενικότερα όλων των κλάδων της οικονομίας μας.

Επίσης, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, που είναι η πρόκληση των 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Έχει ήδη ξεκινήσει να βρει αυτές τις επενδύσεις για την χώρα μας. Αν δεν υπάρξουν καινούργια χρήματα στη αγορά, δε θα μπορέσουμε να βγούμε εύκολα από την οικονομική κρίση και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Τελικά κα. Αυγερινοπούλου, η έξοδος από το Μνημόνιο και η δυνατότητα προσέγγισης των αγορών και πάλι, είναι το πλεονέκτημα για την κυβέρνηση στην αναμέτρηση με το κόμμα σας στις επικείμενες εκλογές;

 • Η έξοδος από το Μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο ήταν μια τυπική έξοδος. Και θα συνέβαινε όποιο κόμμα και αν ήταν στην εξουσία. Αυτό δε σημαίνει τίποτα. Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν παλαιοπολιτικές αντιλήψεις για τη διόγκωση του δημοσίου τομέα. Δημιουργούν δε μια γενιά ανθρώπων που εξαρτώνται από ένα μικρό επίδομα, χωρίς ελπίδα κάποτε να αποκτήσουν μια θέση εργασίας, μια θέση στον ήλιο!

Στη ΝΔ υπάρχει οργανωμένο οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζει το σχεδιασμό της παράταξης και ειδικότερα τις επενδύσεις οι οποίες πρέπει να έρθουν και μάλιστα είναι και κοινωνικού χαρακτήρα. Θα δοθούν χρήματα που θα ενισχύσουν και θα αναζωογονήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορέσουν να βοηθήσουν και συγκεκριμένους τομείς της χώρας μας στους οποίους η Ελλάδα διακρίνεται, όπως π.χ. ο τουρισμός. Δείτε μόνο το Ν. Ηλείας, που είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της χώρας και ενδεχομένως και όλης της Ευρώπης. Έχει μόνο δυο-τρεις ξενοδοχειακές μονάδες κάποιου αξιόλογου μεγέθους. Άρα λοιπόν εδώ μπορούν να γίνουν και άλλες επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για όλους! Αυτός είναι ο στόχος μας!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.