Επείγουσα ερώτηση στη Βουλή από Αυγερινοπούλου για καρδιοχειρουργική μονάδα στην Ηλεία

Επείγουσα ερώτηση στη Βουλή από Αυγερινοπούλου για καρδιοχειρουργική μονάδα στην Ηλεία

Επείγουσα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, για δημιουργία καρδιοχειρουργικής μονάδας στην Ηλεία και για ενίσχυση του Ιατρικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας κατέθεσε η  Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή της Βασιλικής Καραβάκου, καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου, η οποία απεβίωσε κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά από μερική ρήξη κοιλιακής αορτής. Η κα Αυγερινοπούλου εκφράζει τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της Βασιλικής Καραβάκου για το τραγικό αυτό περιστατικό.

Το θέμα είχε τεθεί από την κα Αυγερινοπούλου στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Υπουργό Υγείας, καθώς δεκάδες  ασθενείς από την Ηλεία έχουν χάσει τη ζωή τους ή η υγεία τους έχει σημαντικά επιδεινωθεί για τους ίδιους λόγους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης το νέο θλιβερό περιστατικό «επιβεβαιώνει τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό  στα Νοσοκομεία της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα», όπου ας σημειωθεί πως δεν υπάρχει  σε λειτουργία Καρδιοχειρουργική Μονάδα, ώστε να αντιμετωπίζονται επιτυχώς βαριά καρδιολογικά περιστατικά.

Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά από πολλές «στάσεις» σε ενδιάμεσα νοσοκομεία με μοιραία πολλές φορές χρονική καθυστέρηση για την υγεία και τη ζωή τους.

Κατόπιν αυτών, τα ερωτήματα που απευθύνει  η κα Αυγερινοπούλου στον Υπουργό Υγείας αφορούν αφενός στις προθέσεις του Υπουργείου για άμεση λειτουργία καρδιοχειρουργικής μονάδας στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα και αφετέρου στο τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να υπάρχει άμεση και επαρκής αντιμετώπιση των ατυχημάτων στην Ηλεία.

Τέλος, η Ηλεία Βουλευτής κάνει ειδική αναφορά  στην ανάγκη ενίσχυσης το Κέντρου Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας, ενός τόπου με μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς:

Υπουργό Υγείας

κ. Βασίλη Κικίλια

 

Θέμα: Ανάγκη άμεσης λειτουργίας καρδιοχειρουργικής μονάδας στην Ηλεία και ενίσχυσης του Ιατρικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας

 

Πληροφορηθήκαμε από τις ειδήσεις ότι το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2019, η Βασιλική Καραβάκου, καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονία σύζυγος του τ. Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και Υπουργού Οικονομικών, η οποία συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχ. Ολυμπία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας το μεσημέρι του Σαββάτου. Η άτυχη γυναίκα που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχασε την ζωή της κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά από μερική ρήξη κοιλιακής αορτής. Δεκάδες άλλοι ασθενείς από την Ηλεία έχουν χάσει τη ζωή τους ή η υγεία τους έχει σημαντικά χειροτερεύσει για τους ίδιους λόγους: Ο θάνατός της επιβεβαιώνει τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στην Ηλεία, αλλά και στα Νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας που δεν υπάρχει  σε λειτουργία καμία Καρδιοχειρουργική Μονάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια βαριά καρδιολογικά περιστατικά. Αναγκάζονται δε οι ασθενείς να μεταβούν στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά από πολλές «στάσεις» σε ενδιάμεσα νοσοκομεία με μοιραία χρονική καθυστέρηση για την υγεία και τη ζωή τους. 

Επειδή:

Ζωές χάνονται στην Ηλεία αλλά και τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας λόγω έλλειψης καρδιοχειρουργικής κλινικής,

Τα ασθενοφόρα και οι δυνατότητες του ΕΚΑΒ δεν είναι επαρκή στην περιοχή, ιδίως της Νότιας Ηλείας,

Ενίοτε νοσοκομεία άλλων περιοχών, π.χ. της Μεσσηνίας είναι εγγύτερα των Ιωαννίνων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να λειτουργήσει άμεσα μια καρδιοχειρουργική μονάδα στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα;
  2. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να υπάρχει άμεση και επαρκής αντιμετώπιση των ατυχημάτων στην Ηλεία;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να ενισχύσετε το Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας, τόπο με μεγάλο αριθμό επισκεπτών;
  4. Υπό ποιες προϋποθέσεις οι ασθενείς της Νότιας Ηλείας μπορούν να απευθύνονται για επείγοντα περιστατικά στην γειτονική Μεσσηνία ή Αρκαδία και να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε νομούς μακρινούς με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση της υγείας τους ή και την απώλεια της ζωής τους ακόμα;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ.»

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.