Αυγερινοπούλου: Αισιόδοξες ειδήσεις: χρηματοδότηση

Αυγερινοπούλου: Αισιόδοξες ειδήσεις: χρηματοδότηση

(α) ερασιτεχνικών σωματείων

(β) αθλητικών εγκαταστάσεων σε Ολυμπία και Πελόπιο

(γ) αντιπλημμυρικών Νέδας

(δ) οδικού δικτύου Πηνείας

(ε) αναψυκτήριου της Αρχαίας Ολυμπίας και

(στ) αντικατάστασης στεγάστρου και εγκατάσταση νέας μεμβράνης για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνος

«Εν μέσω του ιού COVID-19, η αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί την προτεραιότητα όλων μας, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση καταφέρνει να συνεχίσει παράλληλα το θετικό της έργο σε τομείς που αφορούν άμεσα στην Ηλεία.

Αναφέρω παραδειγματικά και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος μετά και από την επικοινωνία που είχαμε την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία του μετέφερα την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι ομάδες και οι αθλητικές ενώσεις και να προστεθούν στον κατάλογο της κρατικής απαγόρευσης και είχα ενημερώσει σχετικά με δελτίο τύπου στις 17 Μαρτίου 2020, πέρασε η απόφαση ένταξης των ερασιτεχνικών σωματείων και αθλητικών συλλόγων στους κλάδους που λαμβάνουν την επιδότηση των 800 ευρώ. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, δε, για την προτεραιότητα της χρηματοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο στην Αρχαία Ολυμπία όσο και στο Πελόπιο. Η ενίσχυση των αθλητικών εγκαταστάσεων στις δύο περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι στις βασικές μας προτεραιότητες, καθώς πρόκειται για τον Ολυμπιακό Δήμο.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζονται τα καλά νέα για την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, σε απάντηση της αναφοράς που είχα καταθέσει σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης των κλειστών αναψυκτήριων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ενημέρωσε πως στις 28 Φεβρουαρίου 2020 διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για το αναψυκτήριο της Αρχαίας Ολυμπίας και κατατέθηκαν 10 προσφορές. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών των διαγωνιζομένων.

Στο κομμάτι του πολιτισμού και πάλι, θετικές είναι οι εξελίξεις για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα τόσο για τη διαδικασία αντικατάστασης του στεγάστρου και την εγκατάσταση νέας μεμβράνης στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας του ναού όσο και την εκπόνηση προγράμματος μελέτης – αυτοψίας για την ένταξή του στη Β’ Φάση Αξιοποίησης των Αναψυκτηρίων. Στην αναφορά που είχα καταθέσει, στο πλαίσιο της διαρκούς μου μέριμνας για το Ναό του Επικούριου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε ότι οι εργασίες του υποέργου «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βάσσων», προϋπολογισμού 1.370.250 €, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι, δε, διαδικασίες ανάθεσης για την «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού του Επικούριου Απόλλωνα των Βασσών» (υποέργο 2), προϋπολογισμού 170.961,78 €, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ακριβέστερη εκτίμηση του Υποέργου 3 που αφορά τόσο σε προμήθεια και τοποθέτηση νέας μεμβράνης επικάλυψης όσο και σε εργασίες αποκατάστασης της δομής και λειτουργίας του στεγάστρου στο σύνολο του με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, θα προκύψει από τη μελέτη του υποέργου 2.

Περαιτέρω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίνει εντός της εβδομάδας το κονδύλιο των 500.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Νέδας στο Δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, έργο το οποίο είχαμε επανειλημμένα αιτηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να βρίσκει ευήκοα ώτα. Πρόκειται για έργο περιβαλλοντικής υποδομής το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αποφυγή πλημμυρών στην περιοχή. Πρέπει δε να συνοδευτεί με επόμενο έργο το οποίο θα στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής του φαραγγιού και των καταρρακτών της Νέδας ως σημαντικού τόπου οικοτουρισμού.

Τέλος, θέλω να αδράξω την ευκαιρία να ευχαριστήσω το Δ.Σ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ήδη τελεσθείσα έγκριση κονδυλίων για το οδικό δίκτυο της Πηνείας, από το Σιμόπουλο ως την Κεραμιδιά και τον Λαγανά, αίτημα το οποίο ήταν από τα βασικά τα οποία είχα θέσει, καθώς είχε υποβληθεί μετ’ επιτάσεως από τους κατοίκους της περιοχής στην προεκλογική μου εκστρατεία. Το οδικό δίκτυο στο Νομό μας χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων και αυτή είναι μια καλή αρχή.

Εύχομαι όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν την υγεία τους. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορέσουμε για να πάνε όλα καλά!»

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.