Συνέχιση ενημέρωσης Αυγερινοπούλου για ρύθμιση θεμάτων, λόγω Covid- 19 | Αποζημίωση και ενοίκια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Πρόσβαση σε διαδίκτυο και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Συνέχιση ενημέρωσης Αυγερινοπούλου για ρύθμιση θεμάτων, λόγω Covid- 19 | Αποζημίωση και ενοίκια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Πρόσβαση σε διαδίκτυο και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας της με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η χώρας μας από την πανδημία, και της υποβολής σειράς αιτημάτων που έχει λάβει από πολίτες και φορείς του Ν. Ηλείας, ενημερώνει για τις εξελίξεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας από τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της  διασποράς του κορονοϊού.

Αποζημίωση και ενοίκια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Σε συνέχεια της επικοινωνίας της κα Βουλευτού με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη διασφάλιση της οικονομικής ενίσχυσης των συμπολιτών της, ενημερώνει πως είναι έτοιμες προς χρήση οι ειδικές πλατφόρμες και τα ηλεκτρονικά έντυπα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και τη στήριξη των εργαζόμενων – επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας – επαγγελματικά). Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας ξεκινούν σήμερα οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις από τους επιχειρηματίες – εργοδότες για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ και θα υποβάλλονται έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί ή επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, θα υποβάλλουν τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων και τη διαδικασία για τους εργοδότες είναι διαθέσιμες στο: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8ot3j7Nk8V715MXD0LzQTLf7MGgcO23N88knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuZF6AvQzQ1COKBHv1sPqQo9MxhksazdI1peh1Kv5PxWg

Ενώ για τους εργαζόμενους στο: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8AQ5p6lrNBa95MXD0LzQTLf7MGgcO23N88knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuWCEGDkWSgNLq6Tt_22_NZIRDhntKfgZ4CQRSidEEJx7

Στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Ειδική αναφορά στην παραγωγή φράουλας

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, επικοινώνησε η Δρ. Αυγερινοπούλου, στον οποίο μετέφερε τη μεγάλη πτώση στον τζίρο που έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση των πωλήσεων και τα προσκόμματα στη μεταφορά των προϊόντων τους, ενώ επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα στην αποκομιδή των προϊόντων από την τήρηση των μέτρων προστασίας και ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού από τους εργάτες γης. Ειδική αναφορά, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, πραγματοποίησε η κα Βουλευτής στα προβλήματα όσων αγροτικών προϊόντων είναι στην περίοδο αποκομιδής, όπως η φράουλα. Είναι γνωστό πως η αγροτική παραγωγή του βόρειου τμήματος του Ν. Ηλείας βασίζεται στην παραγωγή φράουλας, η οποία είναι γνωστή διεθνώς και εξ αυτού διοχετεύονται κάθε χρόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού σημαντικές ποσότητες φράουλας. Ωστόσο, φέτος, λόγω του Covid -19, παρατηρείται σημαντική μείωση της ζήτησης στην εγχώρια, αλλά και διεθνή αγορά και ήδη αυτή τη στιγμή μειώνεται η τιμή της φράουλας στο χωράφι, όπως επισήμανε η κα Βουλευτής και αιτήθηκε την άμεση στήριξη των παραγωγών φράουλας του Ν. Ηλείας, μιας και τα έσοδα από την καλλιέργεια και εξαγωγή της φράουλας είναι σημαντικά, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά και πανελλαδικά.

Η Κυβέρνηση αποτιμά την επίπτωση του κορονοϊού στην αγροτική παραγωγή και άμεσα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Η κα Βουλευτής εξήρε, δε, στον Υπουργό, ακόμη μια φορά, την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ με πρόσθετο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις υποχρεώσεις του και να διενεργεί, μεταξύ άλλων, εγκαίρως τις εκτιμήσεις και να αποδίδει τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, όπου οι αγρότες χρειάζονται ρευστότητα.

Περαιτέρω, η κα Βουλευτής διαβίβασε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εκ νέου την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιόλαδου Αμαλιάδος Ν. Ηλείας «Εύφορη Γη», Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας, Κορινθιακής Σταφίδας που θέτει τα κύρια αιτήματα των αγροτών, ήτοι την κοινοποίηση των ενστάσεων βιομηχανικής τομάτας για το 2019, την καταβολή της στεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας σοδειάς 2019, ενώ προτείνει τον συμψηφισμό των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί με τις εισφορές που οφείλουν στον ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα μετέφερε και λοιπά ζητήματα, όπως το ζήτημα της μείωσης της πώλησης του ελαιολάδου λόγω της μείωσης των αγορών του από Ιταλούς εισαγωγείς, τη μείωση της πώλησης του κρέατος λόγω του μη εορτασμού του Πάσχα κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Πρόσβαση σε διαδίκτυο και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Επικοινωνία πραγματοποίησε η Δρ. Αυγερινοπούλου με το Γραφείο της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού Παιδείας, κα Σοφίας Ζαχαράκη, και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, τους οποίους και συνεχάρη για την άμεση λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με την Ηλεία να συγκαταλέγεται στους πρώτους Νομούς που εφαρμόζεται με επιτυχία το πρόγραμμα.  Είναι μια δράση ιδιαιτέρως σημαντική, όπου και η κα Βουλευτής υποστήριξε ήδη από την ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολείων στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, και προσέφερε σε όλους τους μαθητές του Νομού Ηλείας, από το Δημοτικό ως και την Α΄ Λυκείου, δωρεάν πρόσβαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα μαθημάτων σε συνεργασία με το NewSchool.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου τους μετέφερε, δε, τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν με τη βοήθεια των Υπουργείων, με κατεξοχήν τη δυσχέρεια πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε ορισμένες περιοχές του Ν. Ηλείας, όπως για παράδειγμα το χωριό Κορυφή του Δήμου Πύργου, ορισμένα χωριά της Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας, αλλά και σε άλλες περιοχές.  Ακόμα και όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, κάποιοι μικροί μαθητές δε διαθέτουν έξυπνες συσκευές για να έχουν πρόσβαση στην ύλη που καλύπτεται μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υποστηρίζεται εύκολα η εφαρμογή, λόγω χαμηλής ταχύτητας του διαδικτύου.

Το Υπουργείο Παιδείας μελετά τρόπους, ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προσκόμματα, ενώ η κα Βουλευτής πρότεινε την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης ηλεκτρονικής συσκευής για τους μαθητές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, τα μαθήματα είναι διαθέσιμα δια τηλεφώνου με αστική χρέωση και οι καθηγητές – δάσκαλοι έχουν ενημερωθεί σχετικά. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο: https://www.minedu.gov.gr/anastoli-leitourgias-ekpaideftikon-monadon/44445-21-03-2020-odigies-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi#6-pos-boro-na-syndetho-me-stathero-tilefono

Εξετάζεται, δε, η περίπτωση αναμετάδοσης κάποιων μαθημάτων από την κρατική τηλεόραση, ενώ η Δρ. Αυγερινοπούλου πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μετάδοσης μαθημάτων και από το κανάλι της Βουλής.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, μετά το πέρας της επικοινωνίας της με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία δήλωσε τα κάτωθι:

«Η ασφάλεια, αλλά και η πρόοδος των μικρών μαθητών σε όλη την επικράτεια σε όλο το Ν Ηλείας είναι πάντοτε βασική μου μέριμνα και γι’ αυτό τον σκοπό κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Για άλλη μια φορά το μήνυμα είναι μένουμε σπίτι, δε φοβόμαστε, προστατευόμαστε.

Παρότι τα γραφεία μας είναι κλειστά με απόφαση της Βουλής, οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε κάνει εκτροπή των τηλεφώνων στα κινητά μας και βρισκόμαστε πάντοτε κοντά σας και στη διάθεσή σας. Για οτιδήποτε χρειαστείτε το τηλέφωνο του γραφείου της Αθήνας: 2114118547 (με εκτροπή), του Πύργου: 2621306776 (με εκτροπή) και της Αμαλιάδας (2622309026)».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.