Αναδιαμόρφωση του συστήματος περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής | Ηθική και νομική υποχρέωση η περίθαλψή τους!

Αναδιαμόρφωση του συστήματος περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής | Ηθική και νομική υποχρέωση η περίθαλψή τους!

 

 

Τα ζητήματα περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων και πτηνών, η λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης και η έλλειψη κρατικών υποδομών για ένα λειτουργικό δημόσιο σύστημα περίθαλψης για τα άγρια ζώα και πτηνά συζητήθηκαν ενδελεχώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο της εξέτασης των αναφορών πολιτών, αλλά και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η Επιτροπή πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή στελεχών των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και εκπροσώπων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ.: Νικόλαος Μπόκαρης, Τμηματάρχης του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Περδικάρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Παθολογίας Πτηνών, Ζωϊκών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Μέλος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητοδών ΑΡΙΩΝ, Νικήτας Βογιατζής, Υπεύθυνος Προγράμματος της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom, Σοφία Προύσαλη, κτηνίατρος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή – Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας.

Ο κ. Μπόκαρης και ο κ. Περδικάρης αναφέρθηκαν στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας, ενώ μετέφεραν τη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει και να βελτιώσει το κανονιστικό πλαίσιο. Με γνώμονα την άρση των εμποδίων στην περίθαλψη των τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων, το Υπουργείο προέβην στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και εκπροσώπους των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό,.

Την ιδιωτική διάσταση της περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων και πτηνών μετέφεραν οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι επισήμαναν τα προβλήματα που συναντάνε κατά την άσκηση των δράσεων τους και την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής της νομοθεσίας και σταθερής χρηματοδότησης των δομών περίθαλψης, με την Επιτροπή να τους ευχαριστεί θερμά για την ουσιαστική προσφορά τους στα ζητήματα περίθαλψης άγριων ζώων και πτηνών.

«Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας η περίθαλψη άγριων ζώων και πτηνών, αλλά ιδιαίτερα, νομική υποχρέωση του κράτους να συστήσει ένα συνεκτικό σύστημα περίθαλψης άγριων ζώων και πτηνών. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ως «κηδεμόνας» (guardian) της άγριας πανίδας της χώρας μας, θα παρακολουθεί στενά την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης του εν λόγω συστήματος περίθαλψης» κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ. Αυγερινοπούλου, ολοκληρώνοντας τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.