Επικοινωνία Αυγερινοπούλου με τον νέο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά

Επικοινωνία Αυγερινοπούλου με τον νέο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά

Με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, επικοινώνησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Η κα Αυγερινοπούλου ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Γεωργαντά για τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας, λόγω της COVID-19, αλλά και των αυξήσεων των τιμών των αγροεφοδίων και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων που επί μακρόν αποτελούν εμπόδια στην αγροτική ευημερία, όπως η πρόληψη και η θωράκιση των καλλιεργειών έναντι των φυσικών καταστροφών με τη λήψη μέτρων ενεργητικής προστασίας, λόγω της κλιματικής κρίσης. Συζήτησαν, ακόμη, για αγροπεριβαλλοντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση του αγροτικού πλαστικού. 

Η κα Βουλευτής τον ενημέρωσε δε και για τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και φορείς της Ηλείας, ενώ επίκειται συνάντηση της Βουλευτού με τον κ. Υπουργό επί αυτών των θεμάτων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Συμμετοχή Αυγερινοπούλου στη σύσκεψη αγροτών στο Τραγανό

Εν συνέχεια, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Αυγερινοπούλου, συμμετείχε στη σύσκεψη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, λόγω της αύξησης των τιμών των αγροεφοδίων, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος ως απόρροια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και οι εκτεταμένες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των αγροτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και η ζημία από την πανδημία της COVID-19. 

Η κα Αυγερινοπούλου, παίρνοντας το λόγο, διαβεβαίωσε ότι στηρίζει τα αιτήματά τους και βρίσκεται εμπράκτως στο πλευρό τους, ενώ ενημέρωσε για τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχει λάβει η Κυβέρνηση. Σημείωσε την σημαντική στήριξη των αγροτών με 7 επιπλέον μέτρα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τη κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Αναφέρθηκε δε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρόσθετης αποζημίωσης για την επίσπορη πατάτα, την ελιά και τα μανταρίνια, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ώστε να εξεταστεί αντίστοιχα η δυνατότητα αποζημίωσής τους. Η κα Βουλευτής δεσμεύτηκε, ακόμη, να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να επισπευστεί η διαδικασία αποζημίωσης για τις ζημίες από τις φυσικές καταστροφές και εξ αυτού επικοινώνησε εκ νέου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.  

Ενημέρωση για αγροπεριβαλλοντικά μέτρα – Νέο μέτρο για την νιτρορύπανση

Με την ιδιότητά της και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η κα Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για την στήριξη των αγροτών μέσα από τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και την ανάγκη να ενταχθούν οι αγρότες σε προγράμματα ενεργητικής προστασίας, ώστε να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για την αποτροπή των ζημιών στις καλλιέργειές τους από τις φυσικές καταστροφές. Η κα Αυγερινοπούλου εστίασε, τέλος, στο νέο μέτρο για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης, το οποίο θα επιδοτεί όλους τους αγρότες, έτσι ώστε να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.