2023: Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την ανάπτυξη της Ηλείας μας

2023: Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την ανάπτυξη της Ηλείας μας

Αγαπημένοι μου συμπολίτες,

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος φως και δύναμη, αισιοδοξία και αγάπη.
Στόχους, προκλήσεις,  αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια για προσωπική και οικογενειακή ευημερία.
Αλλά και ευκαιρίες αναγέννησης και ανάπτυξης για  τη χώρα και τον Νομό μας.

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, οι προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα για θετική ανάπτυξη,  μας κάνουν να αισιοδοξούμε και να θέτουμε νέους, φιλόδοξους στόχους.
Η μείωση του χρέους κατά 47,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2020 και η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα που σηματοδοτεί ο  Προϋπολογισμός του 2023-ο πρώτος έπειτα από 12 χρόνια που θα υλοποιηθεί εκτός μνημονιακής εποπτείας- η δημιουργία νέων θέσεων  εργασίας καθώς και η αύξηση σε μισθούς εντός του 2023, που θα είναι η τρίτη μέσα στα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, και  συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια που οι συνταξιούχοι έβλεπαν μόνο μειώσεις και περικοπές, είναι οι βάσεις εκκίνησης του νέου  έτους.

Προτεραιότητα ήταν και είναι η στήριξη της κοινωνίας με μέτρα όπως το Market Pass που θα ενισχύσει επί της ουσίας το 85% των  πολιτών και θα βοηθήσει να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης  ανάγκης. Στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου, κομβικό ρόλο έπαιξαν οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή άρχισαν  να υλοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Οι ελπίδες για θετική ανάπτυξη το 2023 συγκεντρώνονται στον τομέα των επενδύσεων καθώς αναμένεται να μπουν σε φάση υλοποίησης  επενδύσεις 38 δισ. ευρώ, θετικές προσδοκίες συγκεντρώνονται άλλη μία χρονιά στον τουρισμό, το πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν, ο  οποίος αναμένεται ότι θα έχει το 2023 έναν τζίρο κοντά στα φετινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει ισχυροποιήσει την διεθνή της θέση, έχει ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των κρίσεων, έχει επιτύχει  σταθερότητα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αστάθειας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα  και συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών ωφέλιμων για τη χώρα και όλα αυτά υπό δύσκολες συνθήκες, με έναν θερμό πόλεμο εντός της  ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Σε διεθνές επίπεδο, δίδεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την  Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη σημασία της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καθώς  και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης που εξετάζει η κυβέρνηση για το επόμενο  διάστημα.

Στον τομέα της ενέργειας, μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος,  έχουμε αφιερώσει σημαντικό μέρος των συνεδριάσεών μας στον Ευρωπαϊκό και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη  Συμφωνία, το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό Πακέτο «Fit for 55», την στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την καινοτομία, το χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, αλλά και τις «έξυπνες» πόλεις.
Σχεδιάζουμε να αφιερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της Επιτροπής σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, όπου αναζητείται  σοβαρή πρόοδος και εξεύρεση οριστικών λύσεων και εφαρμογών της. Η πρώτη δέσμη ζητημάτων θα διερευνήσει ζητήματα που αφορούν  σε βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με εστίαση στις ΑΠΕ, το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, την πράσινη ενέργεια και τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τη  διαχείριση αποβλήτων.

Η Δυτική Ελλάδα είναι σε τροχιά προόδου και πρωταγωνιστής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη, όπως επιβεβαιώθηκε και  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πάτρα, όπου παρουσιάστηκαν τα σημαντικά έργα  υποδομής για την Περιφέρεια.
Στον Νομό Ηλείας υλοποιούνται σειρά σημαντικών έργων, όπως η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου «Πάτρα – Πύργος», το σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
Δρομολογείται το σημαντικό έργο της θωράκισης και της αξιοποίησης της Λίμνης  Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και  τουριστικά οφέλη σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί, ακόμη, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του  σιδηροδρόμου, στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, στο οποίο έχω καταθέσει,  μεταξύ άλλων, την πρότασή μου για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και τη  δημιουργία κτιριακών υποδομών για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών, ενώ κεντρικός στόχος ανάπτυξης για τον Νομό είναι η  ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και η δημιουργία συλλογικών σχημάτων.

Οι στόχοι για την νέα χρονιά αφορούν στην αξιοποίηση των σπουδαίων ιστορικών μνημείων – συμβόλων στο Νομό μας, του Επικούριου  Απόλλωνα και της Αρχαίας Ήλιδας, του Κοτυχίου και της Φολόης, στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή Ποτόκι  του Δήμου Πύργου, αλλά και στον μερικό επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς. Είναι δύο στόχοι προτεραιότητας, για τους οποίους  έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες, αλλά απαιτείται, ακόμη, επισταμένη δουλειά, ώστε να υλοποιηθούν. Επιπλέον, χρήζει  επίλυσης το ζήτημα της απορρύπανσης του Κυλλήνιου Κόλπου, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος διαχείρισης των ποταμών (Νέδας – Αλφειού – Πηνειού).

Προτεραιότητα είναι, τέλος, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Καϊάφα που αποτελούν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για το σύνολο  της περιοχής Ζαχάρως, αλλά και των υπόλοιπων ιαματικών πηγών οι οποίες εκτείνονται σε όλο το τόξο του Νομού ως το Κουνουπέλι και  τα λουτρά Αρχαίας Υρμίνης, και η περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

Ο Νομός υποδέχεται με αισιοδοξία το 2023, που θα  είναι μια χρονιά προοπτικής και ανάπτυξης.

Η Ηλεία έχει να περιμένει ένα καλύτερο αύριο με τα προγράμματα και τα έργα που υλοποιεί  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με σταθερότητα,  μαχητικότητα και όραμα, ας υποδεχθούμε το 2023, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε.
Με  αίσθημα αλληλεγγύης και ουσιαστική μέριμνα, ας σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους.
Με ρεαλισμό ας συνεχίζουμε στον δρόμο της  ανάπτυξης, κάνοντας βήματα μπροστά.
Με ομοψυχία και αισιοδοξία, ας υποδεχθούμε την νέα χρονιά.

 

Εύχομαι σε όλους σας η νέα χρονιά  να κάνει πραγματικότητα κάθε ευχή σας.

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Βουλευτής Ηλείας-Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.