Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ι.Μ. Ηλείας και του Παραρτήματος Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος»

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ι.Μ. Ηλείας και του Παραρτήματος Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος»

Στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Ευγένιου Βούλγαρη αναφέρθηκε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση της Ι.Μ. Ηλείας και του Παραρτήματος Ν. Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος» την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, με τίτλο: «Κληρικοί που υπηρέτησαν την ιδέα του Εθνοδιαφωτισμού» (Ευγένιος Βούλγαρης).

Η κα. Αυγερινοπούλου, χαιρέτησε την εκδήλωση ως Βουλευτής Ηλείας αλλά και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών  Υποθέσεων της Βουλής, που έχει στην αρμοδιότητά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά θέματα, συγχαίροντας την Μητρόπολη Ηλείας και  το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. για την διοργάνωση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης.

«Θεωρώ ιδιαίτερα  σημαντική αυτή την εκδήλωση, στην οποία σκιαγραφείται μια από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού, αυτή του  φωτισμένου δασκάλου και λόγιου κληρικού, Ευγένιου Βούλγαρη.
Πολύπλευρη προσωπικότητα, διαπρεπής στοχαστής, θεολόγος,  φιλόσοφος, θετικός επιστήμονας, κορυφαίος δάσκαλος του Γένους, ο Ευγένιος Βούλγαρης με την διδασκαλία του και τα συγγράμματά  του εγκαινίασε μια νέα εποχή στην ιστορία της ελληνικής παιδείας.

Οι φιλελεύθερες ιδέες του προετοίμασαν την εμφάνιση του ελληνικού Διαφωτισμού. Δια της θρησκευτικής διδασκαλίας του, δε, στην  Αθωνιάδα Σχολή, ανέδειξε μεγάλους δασκάλους του Γένους και Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Παράλληλα, με το ευρύτερο έργο και τις ιδέες του ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο κατεξοχήν διανοούμενος ιερωμένος του 18ου αιώνα, πέτυχε να συγκεράσει την  ελληνική κλασική παιδεία με την πίστη και την πνευματική παράδοση της Ορθοδοξίας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές  της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, που φωτίζει τις ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του κορυφαίου δασκάλου του Γένους, ο οποίος  αγωνίστηκε υπό την σκέπη της Εκκλησίας μας για την ωφέλεια της υπόδουλης Ελλάδας και υποστήριξε με πάθος υψηλά ιδανικά.

Παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την συμβολή της Εκκλησίας στην γαλούχηση, όχι μόνο της ψυχής, αλλά και του  πνεύματος ανά τους αιώνες, καθώς ως και σήμερα κληρικοί, σημαντικοί λόγιοι και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας, μας  καθοδηγούν, όχι μόνο στους δρόμους της πίστεως, αλλά και της γνώσης, δίνοντάς μας την ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και καλύτερες  επιλογές στη ζωή μας.
Θα κλείσω με μια παράκληση, να συνεχίσετε να διοργανώνετε ανάλογες εκδηλώσεις
»,

ανέφερε στον χαιρετισμό της η κα. Αυγερινοπούλου.

 

ΦΩΤΓΡΑΦΙΕΣ
1 Η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ηλείας Ιωάννη Τσόπελα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ομιλητές της εκδήλωσης Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο,
Ιεροκήρυκα Ι. Μ. Ηλείας-Msc, Υπ. Δρ. Κανονικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α και Κωνσταντίνο Νάκο, Msc,
MΑ, Msc, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Σ.Ε.Ε. Δυτ. Ελλάδας.


2 Την πίτα του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ηλείας ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος Β’.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.