Με πρόταση Αυγερινοπούλου δημιουργείται Πρότυπη Σχολή Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Ηλεία από τη Δ.ΥΠ.Α.

Με πρόταση Αυγερινοπούλου δημιουργείται Πρότυπη Σχολή Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Ηλεία από τη Δ.ΥΠ.Α.

Ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Δ.ΥΠ.Α

Με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) ευρεία σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία Πρότυπης Σχολής Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Ηλεία από τη Δ.ΥΠ.Α, στην οποία μετείχε η Υποδιοικήτρια της Δ.ΥΠ.Α, κα Γιάννα Χορμόβα, και ο Υποδιοικητής, κ. Γιώργος Καραχάλιος.

Την πρόταση της Βουλευτού, Δρος Αυγερινοπούλου, για την ίδρυση Πρότυπης Σχολής Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Ηλεία από τη Δ.ΥΠ.Α. αξιολόγησε ως ενδιαφέρουσα η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α, καθώς αναγνωρίστηκε η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας για τα παραναυτιλιακά επαγγέλματα, στα οποία παρατηρείται σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού, με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να αναζητούν εξειδικευμένα στελέχη.
Στόχος της Πρότυπης Σχολής είναι να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους στα παραναυτιλιακά επαγγέλματα, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των πλοίων και της ανάπτυξης εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων και «έξυπνων» τεχνολογιών για μια πιο πράσινη και ενεργειακά αποδοτική ναυτιλία.
Τα παραναυτιλιακά επαγγέλματα έχουν να κάνουν με δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από τις ναυτιλιακές εταιρίες, όπως εφοδιασμοί, ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, ναυασφάλειες, logistics, τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, IοΤ, αυτοματοποίηση κ.α.

Η πρόταση της κυρίας Βουλευτού έχει ήδη λάβει και την στήριξη του ιδιωτικού τομέα και σημαντικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό χώρο. Στην σύσκεψη μετείχε δε ο κ. Θοδωρής Νικολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Ναυτιλιακής Εταιρίας Orbyt Global, και ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TURBOMED, οι οποίοι στηρίζουν την ίδρυση της Πρότυπης Σχολής Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων, τόσο λόγω της χρησιμότητάς της, όσο και λόγω της καταγωγής τους από την Ηλεία.

Η Πρότυπη Σχολή θα φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτίριο της ΕΠΑΣ Πύργου, το οποίο θα ενισχυθεί με πρόσθετο υλικοτεχνικό εξοπλισμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Η ίδρυση Πρότυπης Σχολής Παραναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Ηλεία από τη Δ.ΥΠ.Α. είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η χώρα μας έχει την πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη με τον ελληνόκτητο στόλο να παραμένει πρώτος στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι πρώτιστης προτεραιότητας οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις να στελεχωθούν με εξειδικευμένα στελέχη για να επιτύχουν την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και την κυκλική οικονομία στην ναυπηγοκατασκευαστική, αλλά και για να αναπτύξουν εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα.
Στοχεύσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και από τη νέα νομοθετική δέσμη μέτρων της Ε.Ε. «Fit for 55». Πρόκειται για θέματα, άλλωστε, τα οποία είχαν τεθεί και στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, όπως ενημέρωσε στην σύσκεψη η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία είχε δώσει προτεραιότητα στην «πράσινη» ναυτιλία, τα εναλλακτικά καύσιμα και την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων.

Στη μεγάλη προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, αρωγός στέκεται και  η Δ.ΥΠ.Α. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, πριν από λίγο καιρό, αποφασίστηκε ότι η ΕΠΑΣ Μαθητείας Ελευσίνας της ΔΥΠΑ θα λειτουργήσει δύο νέες ειδικότητες, αυτές του «Τεχνίτη Ναυπηγικής Βιομηχανίας» και του «Τεχνίτη Υποστήριξης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων», που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την ανάγκη στενότερης διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της «γαλάζιας» οικονομίας.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.