Συμμετοχή στην εθελοντική αναδάσωση στον λόφο Γαλανής

Συμμετοχή στην εθελοντική αναδάσωση στον λόφο Γαλανής

«Προστατεύουμε το δάσος, προστατεύουμε την ζωή»

 

Στην δράση υποβοήθησης της αναγέννησης στον πυρόπληκτο λόφο της Γαλανής στην Αρχαία Ολυμπία, που διοργανώθηκε από κοινού  από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Δασαρχείο Πύργου και την εθελοντική οργάνωση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», συμμετείχε το πρωί της  Κυριακής, 12 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία  Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η εθελοντική δενδροφύτευση είχε στόχο την αναγέννηση καμένων δασικών περιοχών από την πυρκαγιά του  2021, με την φύτευση πλατύφυλλων, βραδύκαυστων δενδρυλλίων και σπόρων βελανιδιάς.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου,

«Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη δράση γιατί ο λόφος της Γαλάνης είναι μία περιοχή η οποία έχει καεί τρεις
φορές κατά τα τελευταία χρόνια, μία περιοχή η οποία, χωρίς την μελέτη την οποία έκανε το Δασαρχείο για την τεχνητή  αναδάσωση, δεν θα μπορούσε εύκολα με την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων να αναγεννηθεί. Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ να  βοηθήσουμε τη φύση, να βοηθήσουμε το έδαφος και κυρίως να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι η φύση είναι πολύτιμη και χρειάζεται την βοήθεια και την αγάπη όλων μας. Οφείλουμε να την προστατεύσουμε και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες  αναδάσωσης, τις οποίες ούτως ή άλλως έχει ενισχύσει ιδιαίτερα η Κυβέρνηση κάνοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα  αναδάσωσης σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα όμως και κυρίως ενόψει και της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου, πρέπει όλοι μαζί να προστατέψουμε το  δάσος για να μην έχουμε φωτιές στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι. Όταν το δάσος καίγεται, καίγεται η ζωή, καίγεται το  μέλλον της χώρας μας, του πλανήτη, της νέας γενιάς. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε το δάσος, να προστατεύσουμε την ζωή».

 

Επισκέψεις σε πυρόπληκτα χωριά για την ευαισθητοποίηση εθελοντών και κατοίκων

Ακολούθως, η κα. Αυγερινοπούλου επισκέφθηκε πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και είχε συναντήσεις με τον  αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Αρβανίτη, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και κατοίκους, εκπροσώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου Ολυμπίας και εθελοντές, σε μια προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασία των τοπικών  κοινωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος  αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που θα πρέπει να βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του Π.Σ για την  προστασία της φύσης και των δασών, προσπάθεια που μόνο αν γίνει συλλογικά μπορεί αν φέρει θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Πρόεδρο της Τ.Κ Χελιδονίου κ. Βασίλη Γκολφίνο τονίστηκε η ανάγκη τοποθέτησης υδατοδεξαμενής στην  είσοδο του χωριού, αίτημα που άκουσε με ενδιαφέρον η κα. Αυγερινοπούλου, η οποία ζήτησε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις πιθανές  ελλείψεις που υπάρχουν σε εξίσου ευαίσθητες περιοχές, ώστε άμεσα να καλυφθούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως  τόνισε χαρακτηριστικά

«Όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να μεριμνά, να φροντίζει και να προστατεύει το δάσος. Πρέπει να προλάβουμε και να περιορίσουμε δραστικά τις ανθρωπογενείς καταστροφές. Τα δάση είναι ο «πράσινος πνεύμονας» του πλανήτη, από αυτόν εξαρτάται η ζωή και η υγεία μας, και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε.
Οι προληπτικές  δράσεις για την προστασία των δασών
μας, οι καθαρισμοί των δασικών μας οικοσυστημάτων, η συντήρηση και η  αποκατάσταση των δασικών δρόμων, η ενίσχυση του εξοπλισμού θα πρέπει απαραίτητα να συνδυαστούν με το σωστό  συντονισμό των εθελοντών μας, του κάθε πολίτη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στις περιοχές που οι τοπικές κοινωνίες έδρασαν  συλλογικά και συντονισμένα, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με επιμέλεια
τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζουν με τα καταλληλά κονδύλια την προστασία και  διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου, τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων από πιθανές πυρκαγιές, προτεραιοποιώντας   δράσεις αντιπυρικής προστασίας.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, η στελέχωση και ο
εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και  η ανάπτυξη δράσεων για την ευαισθητοποίηση των εθελοντών κατοίκων της κάθε περιοχής, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποτελεσματική προστασία του δασικού μας κεφαλαίου. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων  πρόληψης αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα και ευχαριστούμε θερμά όσους προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως  τους εθελοντές.

Θα πρέπει όλοι μας να αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το  Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση  και κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια».

Φωτογραφίες:

1 Με τον Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα

 

 

2 Με τον Αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλη Αρβανίτη και τους προέδρους των Τ.Κ. Αρχαίας Πίσας, Σοφιανό Σοφιανόπουλο και Κοσκινά, κ. Αντώνη Αποστολόπουλο.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.