Στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των αποβλήτων

Στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των αποβλήτων

Στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργική  επαναχρησιμοποίησή τους, καθώς και στις σχετικές δράσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής  Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στο 11 ο Συνέδριο Περιφερειακής  Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετείχε στο πάνελ με θέμα: «Η διαχείριση των αποβλήτων στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας» και μίλησε για  τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, εστιάζοντας στη λειτουργία του  εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς, τη μείωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το  Δικαστήριο της Ε.Ε. για τους ΧΑΔΑ, αλλά και στα βήματα για τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων.

Στην  παρέμβασή της, η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε, ακόμη, στις νέες ροές αποβλήτων που πρέπει να τεθούν υπό επεξεργασία, ενώ εξέφρασε την ανάγκη σεβασμού της πυραμίδας ιεράρχησης για τη διαχείριση αποβλήτων, όπου στην κορυφή της είναι η πρόληψη.  Σημείωσε δε ότι η νεότερη γενιά είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα περιβαλλοντικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι τόσο η αλλαγή  του τρόπου ζωής των νέων όσο και η έμφασή τους στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, θα δράσουν καταλυτικά στην επίλυση  των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε, τέλος, στην ανάγκη διαχείρισης των πλαστικών και των  μικροπλαστικών και δη των αγροτικών αποβλήτων.

Το 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο 2023 διεξήχθη το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του  Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συζητήθηκαν νευραλγικά ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο πάνελ για τη διαχείριση των  αποβλήτων συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Διευθυντής Επενδύσεων και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων  της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ο Σύμβουλος της Κυβέρνησης για την κυκλική οικονομία και τα στερεά απόβλητα, κ.  Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος & CEO της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, κ. Διονύσης Γεωργόπουλος, ενώ την συζήτησε συντόνισε ο δημοσιογράφος,  κ. Ηλίας Παλιαλέξης.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.