Αυγερινοπούλου: Και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας εντάσσονται στις αποζημιώσεις de minimis

Αυγερινοπούλου: Και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας εντάσσονται στις αποζημιώσεις de minimis

 Αθήνα, 15 Μαΐου 2023

Θετικές είναι εξελίξεις για τους παραγωγούς της ποικιλίας «Ροδίτη» στην Ηλεία, καθώς σε συνέχεια και της επιστολής που είχε αποστείλει η υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της διαρκούς της επικοινωνίας της τόσο με το Υπουργείο όσο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εντάσσονται και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας στις αποζημιώσεις μέσω της διαδικασίας de minimis, παράλληλα με της Δυτικής Αχαΐας και της Αττικής.

Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αναγνώρισε την ανάγκη ένταξης και των παραγωγών της Ηλείας στις αποζημιώσεις de minimis, σε συνέχεια τόσο της επιστολής μου στις 19 Απριλίου όσο και των σχετικών επικοινωνιών, καθώς η Ηλεία είναι μια από τις πιο δυναμικές παραγωγικές περιοχές οινοποιήσιμων σταφυλιών, στις οποίες είχαν καταγραφεί σημαντικές ζημίες. Η ενίσχυση αυτή αποτελεί σημαντική ανάσα για τους σταφυλοπαραγωγούς μας».

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 820/142891 απόφαση: δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» σε ωρίμανση. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 90 ευρώ/στρέμμα. Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπ.Α.Α.Τ με την ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” για το έτος 2022 από 01.01.2022 έως την 13.03.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση.

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.