Δ. Αυγερινοπούλου: Ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα

Δ. Αυγερινοπούλου: Ερώτηση στη Βουλή για την αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα

 «Στόχος μου η λειτουργία σύγχρονου τρένου στην Ηλεία»

Ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει τον Πύργο με την Πάτρα και την Καλαμάτα, κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό η Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ζητώντας να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και τις χρηματοδοτικές πηγές του.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, η αύξηση των σιδηροδρομικών μεταφορών και η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας είναι βασικός και διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τις μεταφορές και να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι.

Η βουλευτής Ηλείας τονίζει ότι στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τμήμα του οποίου είναι και η γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, θα μειώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χερσαίων μεταφορών και θα βάλει αρκετούς κλάδους της οικονομίας, όπως το εμπόριο ή ο τουρισμός, σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η γραμμή που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα και με την Καλαμάτα, αφενός έχει ιστορική αξία και αφετέρου θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα δώσει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις της Ηλείας τη δυνατότητα να μετακινούνται ή να διακινούν αγροτικά προϊόντα και εμπορεύματα με ασφάλεια και ταχύτητα, ενώ οι επισκέπτες του νομού θα μπορούν να επισκέπτονται την Ηλεία με ένα μέσο μεταφοράς σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως η Διονυσία Αυγερινοπούλου έχει θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του τρένου από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, καθώς το έχει συζητήσει εκτενώς με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, Adina Vălean, τόσο στις Βρυξέλλες μαζί με τα μέλη της μικτής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου προεδρεύει.
Παράλληλα, έχει κάνει διαδοχικές επαφές με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και τις Διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ για τη μελετητική ωρίμανση του έργου.

«Ένα γρήγορο και ασφαλές τρένο που θα ενώνει τον Πύργο με την Πάτρα και την Καλαμάτα, θα δημιουργήσει στην Ηλεία προοπτικές βιώσιμης και “πράσινης” ανάπτυξης. Πρόκειται για έργο που προωθώ συστηματικά και μεθοδικά από το 2019 σε επίπεδο υπουργείων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διαδοχικές επαφές. Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευκαιρία να αποκτήσει ο τόπος μας ένα σύγχρονο και ποιοτικό σιδηροδρομικό δίκτυο», δήλωσε η Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.