Με μεγάλη επιτυχία  η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τους ωκεανούς στο  Νταβός

Με μεγάλη επιτυχία  η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τους ωκεανούς στο Νταβός

Συμμετείχαν ο Πρίγκιπας Αλβέρτος, ο John Kerry, ο Peter Thompson, ο Richard Brisious, o Jim Rowan και η Δρ. Αυγερινοπούλου

 

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό, του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry (Special Presidential Envoy for Climate) και του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς (United Nations Secretary-General & Special Envoy for the Ocean), Peter Thomson, διοργανώθηκε, στο Νταβός της Ελβετίας, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προστασία των ωκεανών με θέμα «Ocean Race High Level – Ocean Roundtable». 
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της στρογγυλής τραπέζης, που φιλοξενήθηκε από το Greek House Davos στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς (Special Envoy for the Ocean) και Συντονίστρια της Παγκόσμιας Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024», σε συνεργασία  με τους Ocean Race και τους Friends of Ocean Action του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης στην Ελβετία αποτέλεσε την ευκαιρία να συζητηθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από δύο κύρια παγκόσμια συνέδρια με αντικείμενο τους ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, ήτοι τη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα τον Απρίλιο 2024 και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, τον Ιούνιο 2025.

Όλοι οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και οι Richard Brisius, Επικεφαλής του Ocean Race, Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars, Paul Simpson, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Cornerstone United Holdings Jamaica, Barbara Karuth-Zelle, COO της Allianz,  οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση των εταιριών τους για σημαντικές δεσμεύσεις σε σχέση με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και οι Alfredo Giron, Επικεφαλής εκ μέρους των Friends of Ocean Action του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ο Johan Strid, Διευθυντής του The Ocean Race και από κοινού με την Δρ. Αυγερινοπούλου συντονιστής του panel, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους τόσο για την διοργάνωση του πάνελ, όσο και για την δράση της Ελλάδας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για την επερχόμενη 9η Our Ocean Conference που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα 15-17 Απριλίου. 

Παράλληλα, στην διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη για μια νέα σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της προστασίας της θάλασσας, με στόχο την αντιμετώπιση της αξίας της βιοποικιλότητας των ωκεανών και των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, την εύρεση μέτρων για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Στην παρέμβασή της, η Δρ. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε θερμά τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry, για την ανάθεση της παγκόσμιας αυτής διασκέψεως στην Ελλάδα για το 2024, ενώ μίλησε για την ιδιαίτερη βαρύτητα την οποία δίνει ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μίλησε για τη σχέση της προστασίας των ωκεανών με την κλιματική κρίση και τόνισε ότι  η Συνδιάσκεψη Our Ocean θα ασχοληθεί με τα θέματα της διασύνδεσης των ωκεανών και το κλίμα, τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), τη γαλάζια οικονομία, τη βιώσιμη αλιεία, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη θαλάσσια ρύπανση.

“Φέτος η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ναυτιλία, τον αειφόρο τουρισμό, την πλαστική ρύπανση και την περιοχή της Μεσογείου

ανακοίνωσε η Δρ. Αυγερινοπούλου και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Photo (c): Eugene Theodore

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.