Σημείο καμπής η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Σημείο καμπής η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος

 

Στο πλαίσιο της έγκαιρης και ουσιαστικής συμβολής στη διαμόρφωση της ατζέντας της 26ης Διάσκεψης των Κρατών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC COP26) συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ενόψει της προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης της Γλασκώβης, στην οποία η Ελλάδα είναι από τα κράτη που μετέχει ενεργά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην COP25 η χώρα μετείχε με την πλέον πολυπληθέστερη και διευρυμένη συμμετοχή από κάθε άλλη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, με Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ.: Δημήτρης Ζευγώλης, Υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Κλιματικών Αλλαγών και Αναπληρωτής Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεθνή συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, Kate Smith, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων, μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δρ. Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ.

Στόχος της Επιτροπής ήταν η ουσιαστική συμβολή της στη διαμόρφωση της ατζέντας που θα συζητηθεί στην COP26, καθώς η κλιματική αλλαγή συνιστά ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και κάθε χρόνος που περνάει μετράει εναντίον μας. Η COP 26, όπως επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συνιστά σημείο καμπής για την πορεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, για το αν θα προλάβουμε την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και μεταξύ αυτών της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 που αν και διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολος πρέπει να επιτευχθεί μέσα από τη λήψη συλλογικών μέτρων.

Η κα Πρέσβης ενημέρωσε για την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να αποτελέσει η Σύνοδος στη Γλασκόβη σημείο καμπής για τις χώρες που μετέχουν, εξαίροντας τη σημασία της συνεργασίας, ενώ μετέφερε το όραμα της Προεδρίας μέσα από τέσσερις άξονες. Την «πράσινη και καθαρή» ανάπτυξη, τη μακροπρόθεσμη μετάβαση σε μια βιώσιμη παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων, την αύξηση της χρηματοδότησης για τα δάση και την προστασία της βιοποικιλότητας, και τέλος την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.

Ο κ. Ζευγώλης, ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, έδωσε την πραγματική διάσταση των διαπραγματεύσεων, υπέδειξε την πραγματική οικονομία και την κοινωνία των πολιτών ως κινητήριες δυνάμεις για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε στην έμφαση που δόθηκε στην αναγνώριση του ρόλου των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της COP25 (Gender Action Plan), αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε για τους ωκεανούς. Είναι μια ατζέντα που η Ελλάδα θα υποστηρίξει σθεναρά στην Συνδιάσκεψη της Γλασκώβης, ούσα νησιωτική χώρα.

Από την πλευρά της η κα Κουντούρη αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επισήμανε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η κα Νικολοπούλου – Σταμάτη ανέδειξε, με τη σειρά της, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, αλλά και των κοινωνικών τους προεκτάσεων, καθώς και την εξάπλωση των ιώσεων που είναι σε άμεση συνάρτηση με την αλλαγή του κλιματικού περιβάλλοντος με την κα Πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης της διασύνδεσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τη δημόσια υγεία, αλλά και τη σημασία να προστεθεί η θεματική αυτή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Το διακύβευμα, συνεπώς, είναι ιδιαίτερα υψηλό και μέσα από τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος προωθήθηκε περαιτέρω η ατζέντα της συμμετοχής των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως και η ανάγκη προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής, ενώ προτάθηκε και η πτυχή της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισήμανε η κα Πρόεδρος, βρίσκονται στην πρωτοπορία των ζητημάτων αυτών με υπεύθυνη ηγεσία, όμως θα πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες και δη οι «μόνιμοι αντιρρησίες» να αλλάξουν στάση και να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιπτώσεις της οποίας αφορούν όλους μας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος διαχρονικά, παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και συνδιαμορφώνει την υπό συζήτηση ατζέντα, ενώ κρατά ανοιχτή τη θεματική της κλιματικής αλλαγής έως την COP26 στην οποία μετέχει επισήμως.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.