Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού | Το Νερό Πηγή Ζωής και Σύμμαχος στην αντιμετώπιση του COVID-19

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού | Το Νερό Πηγή Ζωής και Σύμμαχος στην αντιμετώπιση του COVID-19

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ημέρα  που στοχεύει να μας ευαισθητοποιήσει για ένα υπαρκτό και ενίοτε οξύ πρόβλημα, του διαθέσιμου ύδατος στον πλανήτη,  το οποίο ειδάλλως τείνουμε να το ξεχάσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού αφιερωμένη κυρίως στο «νερό και την κλιματική αλλαγή», εορτάζεται υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού Covid – 19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί, ωστόσο, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη της σπουδαιότητας αυτού του πολύτιμου πόρου και ως εργαλείου πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης ασθενειών και στην τρέχουσα συγκυρία του κορονοϊού. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ατομική υγιεινή συνιστούν την αιχμή του δόρατος στην προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη έναντι του κορονοϊού. Η δε επαρκής καθημερινή κατανάλωση ποιοτικού ύδατος αποτελεί μία από τις συνιστώσες της υγείας μας και της σωματικής μας ισορροπίας.

Ωστόσο, ο καθένας μας θα πρέπει να αποφεύγει τη σπατάλη του νερού στην καθημερινή του ζωή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Όσο οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διογκώνονται, πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πιο αποδοτικούς και έξυπνους τρόπους για τη διαχείριση, επαναεπεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται η ορθή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων, η απορρύπανση, η παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας των υδάτων,  η μείωση της σπατάλης του αρδευτικού νερού, καθώς και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως των «πράσινων» και «μπλε» κλιματικών ομολόγων (green and blue climate bonds)».

 

#WorldWaterDay #ActNow

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.