Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομά το 1971 στο Λονδίνο που έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο εορτασμός αυτός είναι μια αφορμή να θυμηθούμε σειρά ζητημάτων που απασχολούν ένα μεγάλο σύνολο συμπολιτών μας, τα Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί εξ’ αυτών, καθώς εργάζονται σε επαγγέλματα που πλήττονται λόγω των εκτάκτων μέτρων του ιού COVID-19, βρίσκονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε δύσκολη οικονομική θέση. Στεκόμαστε δίπλα τους όπως και σε όλους τους ευάλωτους πολίτες. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε με κονδύλια ύψους 2,25 εκατ. ευρώ τους Δήμους, στην επικράτεια των οποίων είναι υψηλότερη η συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά, για την υγειονομική φροντίδα των περιοχών τους, την προμήθεια υλικού, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και  αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού, αλλά και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών που στηρίζουν όλους τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά επανέρχομαι σε προηγούμενη πρότασή μου και καταθέτω στη Βουλή εκ νέου πρότασή μου, η οποία είχε ήδη γίνει δεκτή το 2014, αλλά δε συνεχίστηκε από τη Βουλή που σχηματίστηκε το 2015, για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για θέματα Ρομά, με έμφαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και την ολοκλήρωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.