Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής: Ρύθμιση υψηλής ηθικής αξίας η αύξηση της ποινής για το βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων

Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής: Ρύθμιση υψηλής ηθικής αξίας η αύξηση της ποινής για το βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων». Η Δρ. Αυγερινοπούλου έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στα κενά των γιατρών στα νοσοκομεία της Ηλείας, ενώ εξήρε τη σπουδαία τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Προστασία των ζώων, ποινικές κυρώσεις», με την οποία εισάγεται η αύξηση της ποινής για τον βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων και η μετατροπή των αδικημάτων αυτών από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

καθώς βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ώστε εκ νέου να αποτρέψουμε μια επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη συνεργασίας όλων, τόσο των πολιτών, όσο και των φορέων σε αυτήν τη μάχη, ώστε να βγούμε από την αναμέτρηση με τον κορονοϊό νικητές, υγιείς.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί ήδη σε χιλιάδες προσλήψεις και σε νέες υποδομές σε όλη τη χώρα και συνεχίζει. Στην Ηλεία, επί παραδείγματι, έχουν προκηρυχθεί πολλές θέσεις μόνιμων και επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ίδιοι οι γιατροί. Απευθύνω έκκληση με αυτήν την ευκαιρία και από το Βήμα της Βουλής σε όσους γιατρούς επιθυμούν να προσληφθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να έρθουν και στην Ηλεία.

Αφού συγχαρώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα και το οποίο πράγματι θα διευκολύνει την οργάνωση και την απονομή δικαιοσύνης μέσα στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παίρνω τον λόγο για να εξάρω μια σπουδαία τροπολογία η οποία κατατέθηκε με τίτλο «Προστασία των ζώων, ποινικές κυρώσεις», με την οποία εισάγεται η αύξηση της ποινής για τον βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων και η μετατροπή των αδικημάτων αυτών από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Η υιοθέτηση αυτής της διάταξης αναδεικνύει τις αξίες και τον πολιτισμό που διέπουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και ευελπιστούμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Αντανακλά δε στο εθνικό μας δίκαιο τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου προστασίας των ζώων, αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων των Παρισίων του 1978, ιδίως δε των άρθρων 3, 4 αλλά και 11 που αναφέρονται στην απαγόρευση της βιοκτονίας, όπως χαρακτηρίζεται κάθε πράξη που χωρίς δικαιολογημένη αιτία προκαλεί θανάτωση ενός ζώου και είναι έγκλημα κατά της ζωής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι κατά τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες αισχρών περιστατικών βασανισμού ζώων συντροφιάς που μόνο λόγω της αξιέπαινης προσπάθειας κάποιων συμπολιτών μας δεν κατέληξαν στον θάνατό τους. Η αγριότητα των πράξεων αυτών χαρακτηρίζει περιορισμένα μεν περιστατικά, τα οποία δεν είναι μεμονωμένα. Ενίοτε έχουν εκθέσει και τη χώρα μας διεθνώς. Κατά το παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, ενώ βασανισμοί και θανατώσεις ζώων ενδέχεται να λαμβάνουν χώρα και να λανθάνουν της προσοχής μας καθημερινά.

Φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμη πλήρως συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει μόνο ο άνθρωπος δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, την κατοικία, την τροφή, αλλά και όλα τα άλλα πλάσματα του πλανήτη, τα οποία μπορούν να απολαμβάνουν – και πρέπει να απολαμβάνουν- αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η προτεινόμενη διάταξη εμπεδώνει και εκφράζει ακόμα περισσότερο τις έννοιες των δικαιωμάτων των ζώων και της οικολογικής δημοκρατίας, όπως τις εμπνεύστηκαν και τις οραματίστηκαν διαχρονικά μεγάλοι διανοητές, όπως ο John Locke, ο Jean Jack Rousseau, ο Bentham, ο Θωμάς Ακινάτης, έως τους σύγχρονους, τον Christopher Stone, τον Urlich Beck, τον John Dryzek, καθώς και πολλοί άλλοι οραματιστές σε όλο τον κόσμο.

Ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες, το άρθρο 2 της τροπολογίας τροποποιεί τον ν.1197/81 περί προστασίας των ζώων και τον ν.4039/12 για τα ζώα συντροφιάς. Εισάγεται διαφοροποίηση ως προς τις ποινές μεταξύ αφενός της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων, πράξεις οι οποίες εξακολουθούν να τιμωρούνται ως πλημμέλημα και αφετέρου της θανάτωσης ή του βασανισμού τους, πράξεις οι οποίες τιμωρούνται πλέον –επιτέλους- ως κακουργήματα με ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη.

Ακόμα, η παράγραφος 5 της τροπολογίας τροποποιεί το άρθρο 19 του ν.4039/12 αποσαφηνίζοντας τη διαδικασία απομάκρυνσης του κακοποιημένου ζώου από τον κάτοχό του με εντολή εισαγγελέα, καθώς και τη δυνατότητα προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από την κατοχή του παραβάτη σε περίπτωση κακοποίησης του, η οποία θα κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ίδιου του ζώου.

Είναι σημαντικό το ότι η τροπολογία διατηρεί το ανταποδοτικό σύστημα για την απόδοση των εσόδων από τα πρόστιμα σε έργα που ευθέως ωφελούν τα ζώα. Τα έσοδα αυτά θα εγγράφονται σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό των Δήμων και θα διατίθενται αποκλειστικά τόσο για τη διατήρηση των υπαρχόντων, όσο και για τη δημιουργία νέων δημοτικών καταφυγίων και δημοτικών κτηνιατρείων. Η αναβάθμιση των υπαρχόντων καταφυγίων είναι πολύ σημαντική, καθώς πολλά εξ αυτών δεν ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες της καλής διαβίωσης των ζώων, ενώ είναι απαραίτητη και η δημιουργία νέων καταφυγίων για την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων.

Ζητούμενο ακόμα παραμένει η δημιουργία επαρκών δημοσίων κτηνιατρείων, καθώς σήμερα την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ζώων την έχουν ως επί το πλείστον άτυπα επιφορτιστεί οι ιδιώτες κτηνίατροι και μάλιστα με δικό τους κόστος. Για την άγρια ζωή το σύνολο της υγειονομικής φροντίδας το έχουν αναλάβει μη κυβερνητικοί οργανισμοί και μεμονωμένοι εθελοντές. Ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα παραμένει, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς, η παροχή δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με τη δημιουργία κατάλληλων νοσοκομειακών δομών με επαρκή διασπορά σε όλη τη χώρα. Θα αναμένουμε μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας των οικόσιτων και άγριων ζώων, καθώς έχει ήδη συσταθεί σχετική διυπουργική επιτροπή.

Επιπλέον, προτείνω την τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 4039/12, ώστε να απαγορευθεί η κράτηση κητοειδών σε δελφινάρια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί και η διαδικασία επανένταξής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αν η επανένταξη αυτή δεν είναι εφικτή τότε θα πρέπει να προβλέπεται η φιλοξενία των δελφινιών σε κατάλληλα καταφύγια θαλάσσιας ζωής. Η Ελλάδα με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διακρίθηκε διεθνώς για την πολιτική προστασίας των ζώων καθώς έχει ήδη τύχει θερμής υποδοχής από το διεθνή τύπο και την κοινωνία των πολιτών η νομοθετική εξίσωση των αλόγων με τα ζώα συντροφιάς και η απαγόρευση της σφαγής και βρώσης τους ή της χρήσης τους για άλλη παραγωγή προϊόντων.

Με τη μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού των αδικημάτων του βασανισμού και της θανάτωσης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, η χώρα μας προχωρά σήμερα στην υιοθέτηση μιας ακόμα ρύθμισης υψηλής ηθικής αξίας την οποία όχι μόνο όλοι πρέπει να ψηφίσουμε, όπως πράγματι δεσμεύτηκαν τα κόμματα, αλλά και να βοηθήσουμε και όλοι για την εφαρμογή της στην πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.