Δ. Αυγερινοπούλου: Κομβικής σημασίας πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Δήμου Ζαχάρως

Δ. Αυγερινοπούλου: Κομβικής σημασίας πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Δήμου Ζαχάρως

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τον Δήμο Ζαχάρως-Φιγαλείας, στον οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και  προτάσεις η υπ. Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψής της στην  περιοχή, το βράδυ της Τρίτης. Με τις διαδικασίες για την βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της Λίμνης Καϊάφα  καθώς και την επαναξιοποίηση του κτήματος Ζαχάρως και του Παρά θιν’ Αλός, να έχουν ήδη εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό, επιβεβαιώνεται  στην πράξη η απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο μοναδικός αυτός τόπος να αποτελέσει σημείο αναπτυξιακής προοπτικής για  ολόκληρη την Ηλεία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την χώρα μας.

Κατά τις επισκέψεις της κας. Αυγερινοπούλου στην Νέα Φιγαλεία, τα Πετράλωνα και το Νεοχώρι, αναλύθηκε το σύνολο των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί, με  την απερίφραστη στήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε η προικισμένη από την φύση αλλά και την ιστορία αυτή περιοχή, με τα ιδιαίτερα  περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, να αναπτυχθεί ισόρροπα και να αξιοποιήσει στοχευμένα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Σύγχρονα έργα οδικών υποδομών

Ήδη, όπως τόνισε μιλώντας με τους κατοίκους η κα. Αυγερινοπούλου, προχωρά ο επανασχεδιασμός και η υλοποίηση του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό- Τσακώνα, έργου εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας ενώ το επόμενο διάστημα έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση της προμελέτης για τον συνδετήριο δρόμο  της Φιγαλείας με την θάλασσα. Στο πλαίσιο των οδικών υποδομών, που θα συμβάλλουν στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, εντάσσεται και η  συνεργασία των δύο Περιφερειών, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, για την οδική διασύνδεση των ορεινών όγκων και σπουδαίων αρχαιολογικών  χώρων του Επικούριου Απόλλωνα με την Αρχαία Ολυμπία και την Σπάρτη, ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δώσει ανάσα και αναζωογόνηση στις ορεινές περιοχές του Δήμου, έργο που έχει ήδη προεγκριθεί και θα υλοποιηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Καϊάφα

Η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε και στις καθοριστικής σημασίας εξελίξεις για τη βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της  Λίμνης Καϊάφα, για την οποία έχει εκφραστεί σημαντικό δυνητικό ενδιαφέρον από επενδυτές, μετά και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την  ΕΤΑΔ και πλέον αναμένεται η προκήρυξη του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού. Προοπτική που, σε συνδυασμό με την επαναξιοποίηση του κτήματος Ζαχάρως  και του Παρά θιν’ Αλός, θα αποδώσει δυναμική προστιθέμενη αξία στην περιοχή και θα την καταστήσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον τουρισμό και δη  τον ιαματικό.

Διαβούλευση για τον Κυπαρισσιακό

Οι πολίτες άκουσαν με ενδιαφέρον και αισιοδοξία και για την εξέλιξη της επίσημης διαδικασίας για την επαναδιαπραγμάτευση του Π.Δ για τον  Κυπαρισσιακό Κόλπο μέσα στο καλοκαίρι, μια διαβούλευση που θα επιστρέψει σε φορείς και πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις και να καταθέσουν τις  προτάσεις τους, με στόχο να τεθεί σε νέα βάση η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου

Το προφίλ της περιοχής αναμένεται να βελτιώσει καθοριστικά και το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει προωθήσει η κα. Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο  Πολιτισμού, για την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, μεταξύ αυτών και για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Φιγαλεία. Η  Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής έχει προωθήσει την ανάδειξη του ορεινού όγκου της περιοχής και την δημιουργία πολιτιστικών  μονοπατιών.
Παράλληλα, εργάζεται συστηματικά για την ανάδειξη και ισόρροπη αξιοποίηση των καταρρακτών της Νέδας, τις χερσαίες και υδάτινες  εκτάσεις του φαραγγιού που έχουν χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενα Τοπία και Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί, με σχετική απόφαση της Γενικής  Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.